Terwijl je nog aan het werk bent, zie je vanuit je raam dat het aan het einde van de werkdag alweer donker wordt. De dagen worden korter en de zon laat zich steeds minder zien. Het is iets wat elk jaar weer gebeurt en wat enige gevolgen heeft. Minder daglicht zorgt er namelijk voor dat je lichaam overdag het slaaphormoon blijft aanmaken, waardoor men zich slaperig, vermoeid en lusteloos kan voelen. Hierdoor kun je in een winterdip terecht komen. Niet iedereen is er gevoelig voor, maar toch zeker wel een groep van zo’n 3 procent van de bevolking ervaart de klachten zeer sterk. Zij krijgen een winterdepressie. Maar wat is dat nou? En wat kun je ertegen doen? Dat lees je in dit artikel.
Depressief door het weer
Vanaf september worden de dagen sneller korter. Dit heeft te maken met de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Doordat er minder zonlicht is, voelen mensen zich minder energiek en meer slaperig. Bij de meeste mensen zijn de klachten licht, pas wanneer deze wat meer aanwezig zijn en het dagelijks leven erdoor wordt belemmerd of bemoeilijkt, spreken we van een winterdepressie. Een depressie die ontstaat in de winter. Het lichaam kan zich in dit geval minder goed aanpassen aan de veranderingen in daglicht, wat invloed heeft op de dag- en nachtritme en dus de slaap en daarmee ook de stemming. Dat leidt dan weer tot gevoelens van somberheid en slecht slapen.
Klachten
Een winterdepressie uit zich bij mensen op verschillende manieren. Een aantal kenmerken die erbij horen zijn somberheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid, vermoeidheid, humeurigheid, slechte concentratie, minder sociaal contact, angst, paniek en lichamelijke klachten als weinig energie hebben, stress ervaren, spierzwakte en gewichtstoename.
En dan… Wat doe je er aan?
Wanneer je deze klachten ervaart, is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts. Deze kan je doorverwijzen voor behandeling. Er zijn een aantal behandelingen die kunnen helpen. Zo wordt vaak lichttherapie aangeboden, waarbij de hoeveelheid licht die je als mens moet krijgen kunstmatig wordt aangeboden door lichttherapielampen. Dit soort lampen zijn tegenwoordig ook op de markt te vinden en te koop. Ook is er de mogelijkheid om melatonine tabletten in te nemen voor het slapengaan. Dit zorgt ervoor dat je eerder in slaap valt en dus minder vermoeid bent. Als laatste kan er ook gebruik worden gemaakt van antidepressiva. Dit zijn medicijnen die werken op de stoffen in je brein die je stemming beïnvloeden. Deze laatste vorm, antidepressiva, worden alleen gegeven tegen een winterdepressie als er sprake is van een forse winterdepressie. Dit komt doordat deze medicijnen ook bijwerkingen kunnen hebben.
Vitamine uit de zon
Vitamine D is een supplement wat vele mensen extra slikken in de winter. Dit wordt gedaan omdat door de verminderde zonlicht ook minder vitamine D wordt aangemaakt door het lichaam. Het is echter nog niet duidelijk of dit daadwerkelijk invloed heeft op de winterdepressie. Wel wordt voorzichtig uit onderzoek geconcludeerd dat het tijdig slikken van vitamine D de depressieve symptomen wel tegen lijkt te gaan.
Andere tips zonder behandeling
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een aantal dingen te doen om de winterdip of depressie tegen te gaan. De volgende tips kunnen helpen: blijf niet te lang in bed liggen, ontbijt altijd, probeer naar buiten te gaan om toch wat daglicht te zien, blijf in beweging, eet gezond en blijf leuke dingen doen die je energie geven.
Dit artikel is geschreven door Talin Yakob in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en word ook vrijwilliger!
No comments:
Post a Comment