The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Tuesday, 30 November 2021

Armeense aardbeienkweker in Nederland

 

Deze maand hadden wij een gesprek met David Abrahamjan, een Armeense aardbeienkweker. We gingen met hem in gesprek over wat het voor hem inhoudt om dit werk te doen in Nederland. Hieronder lees je zijn motiverende succesverhaal.

David Abrahamjan
David Abrahamjan

Vertelt u ons alstublieft over uzelf, uw familie, hobby's en in hoeverre u hier eigenlijk tijd voor heeft met uw baan.

Mijn naam is David Abrahamjan (45) mijn gezin bestaat uit 5 personen: mijn vrouw Nune (42) en 3 kinderen, Arman (23), Daniël (19) en Milena (5). Naast het bedrijf houd ik me bezig met het houden van bijen. Aangezien dit nodig is voor de bestuiving van de aardbeienplanten heb ik mijzelf verdiept in het imkeren en is het een hobby van mij geworden. Mijn hobby’s zijn dus nauw verbonden aan mijn baan dus ik ben verplicht er tijd voor vrij te maken. Wat betreft mijn familie werkt mijn vrouw samen met mij in het bedrijf en zijn de jongens ook actieve hulp gedurende de zomer en buiten schooltijden. Hierdoor hebben wij genoeg tijd om met elkaar door te brengen, ik denk zelfs meer dan een gemiddeld gezin! Het helpt natuurlijk ook een hoop dat het bedrijf en huis op 1 locatie zijn. 

Hoe is het idee van een boerderij ontstaan? 

19 jaar geleden ben ik begonnen door simpelweg te werken in het bedrijf in loondienst. Zo heb ik door de jaren heen ervaring opgedaan en heb ik steeds meer verantwoordelijkheden op mij genomen. Totdat ik de kwekerij in 2008 heb gehuurd van de toenmalige eigenaren Andre en Dorothea Lam. Sindsdien hebben ik en mijn familie de bedrijfsvoering uitgevoerd en met behulp van Andre heb ik het vak nog beter leren uitoefenen. Uiteindelijk hebben ik en mijn vrouw het bedrijf in 2017 helemaal overgenomen van Andre en Dorothea en zijn wij de trotse eigenaren van Aardbeienkwekerij Lam. 

Waar en wanneer is de liefde voor de landbouw geboren? 

Van jongs af aan in Armenië ben ik vanuit mijn ouderlijk huis bezig geweest met landbouw. Van daaruit heb ik altijd al affiniteit gehad met landbouw en werk daaromtrent. Zo ben ik ook gaan zoeken naar werk waarbij ik enigszins mijn kennis kon toepassen en ben ik beland in de aardbeienteelt. 

Welke producten produceert u en in welk volume?

Wij produceren aardbeien en aardbeienplanten. Gedurende het jaar wordt er ongeveer 100.000 kg aardbeien geteeld en kweken wij 300.000 aardbeienplanten, grotendeels voor onszelf maar ook voor andere telers. Wij telen onze aardbeien met het doel op hoogwaardig kwaliteit onder het merk “Prestige” van Fruitmasters. Hierbij moet je denken aan aardbeien die terechtkomen bij hotels en restaurants of worden geëxporteerd naar het buitenland. Je zult ze niet vinden bij supermarkten als de Albert Heijn of de Jumbo. Met als uitzondering, de Jumbo in Winssen, ons eigen dorp!

Heeft u plannen om het bedrijf in de toekomst uit te breiden? 

Het bedrijf bestaat uit 5.5 hectare grond waarvan 4.5 hectare aardbeien en 1 hectare voor de kweek van planten. We hebben 3 jaar geleden 1 hectare uitgebreid voor meer aardbeienteelt. In de nabije toekomst zijn er voorlopig geen plannen voor uitbreiding. De focus op ons bedrijf is meer op het behouden van kwaliteit dan kwantiteit.

Heeft u assistenten? En wat voor taken nemen zij op zich?

Gedurende de lente en de zomer hebben wij seizoenarbeiders in dienst en heb ik geen assistenten in het bijzonder. Gezien de grote van het bedrijf ben ik in staat om de meeste taken buiten het simpele werk om op mijzelf te nemen. Daarnaast helpt mijn vrouw met de personeelszaken en helpen mijn zonen met het nodige papierwerk omdat zij daar toch net iets handiger in zijn. Verder doen we al het nodige organisatorische werkzaamheden met ons gezin en redden wij het prima samen. 

Wat is normaal gesproken uw opbrengst? 

Het is moeilijk om een getal vast te knopen aan de opbrengsten aangezien het erg afhankelijk is van het jaar en de omstandigheden. Prijzen van de aardbeien kunnen erg schommelen aangezien wij leveren met dagprijzen, in de meest extreme gevallen kan een kilo aardbeien 50 cent opleveren anderzijds is het wel eens voorgekomen dat 1 kilo 8 euro heeft opgebracht. Verder zijn wij ook erg afhankelijk van het weer en kan een stevige storm of hagelbui de volledige oogst die aan de planten hangt kapot maken. Een te hete zomer is ook niet gewenst omdat dan de vruchten niet volledig kunnen groeien en de planten uitgeput raken.  

Werkt u samen met andere boerderijen en hoe gaat dit in zijn werk?

Samenwerkingen met andere boerderijen vinden niet veel plaats maar wij zijn wel in samenwerking met de veiling Fruitmasters en andere organisaties zoals Delphy. Deze organisaties helpen individuele boeren met het leveren van adviezen en het delen van kennis en onderzoeksresultaten. Zo werken wij sinds een aantal jaar bijvoorbeeld met een nieuw ras aardbei, namelijk de Favori. Wij hebben dit ras leren kennen door middel van de veiling en zijn nu al een paar jaar de fijne kneepjes van de teelt aan het leren door middel van het opdoen van ervaring en adviezen van voorlichters van Delphy. 

Hoe plant en verkoopt u het product? Zou u misschien iets over dit proces kunnen vertellen?

Wij plannen de beplanting op een bepaalde manier zodat we een zo lang mogelijke oogst periode hebben. Het gaat hier dan met name om dat je het hele seizoen door aardbeien kunt oogsten en verkopen zonder daarin grote pieken en dalen te hebben. Dit doen wij door bijvoorbeeld sommige percelen een aantal weken later pas te poten en zo het proces te vertragen. Verkoop gaat voor het allergrootste gedeelte via de veiling Fruitmasters. Wij leveren aan hen ons product dat voldoet aan alle eisen die gesteld worden, in ons geval de “Prestige” aardbeien, zij zorgen dan weer voor de marketing en aantrekkelijkheid van het product. De kopers komen dan 3 keer per week op de veiling en kunnen bieden op het door hun gewenste product. Deze kopers kunnen ook zien van welke teler de aardbeien af komen, dus het is voor ons ook van belang om kwaliteit te blijven leveren zodat wij het vertrouwen van de kopers kunnen winnen en behouden. Naast de verkoop op de veiling verkopen wij ook de aardbeien bij ons aan huis in de zomer, vooral voor de mensen uit ons dorp en omliggende gebieden. 

Zou u aan het begin, toen u uw eerste stappen zette in dit werk, zich hebben kunnen voorstellen dat het precies zo zou gaan als het gegaan is?

Ik heb altijd gewerkt met als doel om er meer uit te halen. Aangezien ik al 5 jaar werkte in het bedrijf zag ik de mogelijkheden en potentie om er wat mee te gaan doen, dat heb ik dus ook gedaan toen ik de kans kreeg. De kans deed zich voor toen geen van de kinderen van Andre en Dorothea het bedrijf wilden overnemen. Tot op de dag van vandaag heb ik enorm veel plezier in mijn werk en kweek ik mijn aardbeien met veel trots!

Սույն հոդվածով ներկայացնումենք մեր հայրենակից, Նիդերլանդների Թագավորության բնակիչ և գործարար Դավիթ Աբրահամյանի ընտանիքի և գործունեության մասին հարցազրույցը։ 

Աշխեն Բակլաչյան

Նյութը գրվել է Եվրամիության «Solidarity Corps» «Աջակցիր թերթին» նախագծի շրջանակում, փորձի՛ր ուժերդ, թղթակցիր «Նիդ.օրագրին»:

Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!                 

     

Wat je moet weten over het kerstinkopen seizoen

 What you need to know about Christmas shopping season (ENG)

There is a long queue outside the post office from the beginning of December. Many people are well prepared with lots of gifts before Christmas. They send Christmas cards to their relatives and friends, which is a sweet way to show your love.
Today we are going to look through some data on Christmas shopping. For most of the data, the United States will be used as an example.
Christmas shopping in the United States usually begins after Thanksgiving. On the second day of Thanksgiving, stores in the United States offer a number of discounts and special offers for the last big sale of the year. And the Friday after Thanksgiving is known as Black Friday because of the buying frenzy that leads to huge profits. Black is the color that depicts profit and red is for loss. This time black Friday hits on November 26th and sometimes takes several days.According to MuchNeeded, consumers in the US spent over $1 trillion for Christmas. The products they buy include Christmas decorations, gifts, cards and things for parties. Also, the top purchases were clothing, electronic products, toys, and food.
Men and women participated in shopping at Christmas are equally in numbers, but men have stronger purchasing power. The average American male spends more than $725 while the average American female spends more than $609.
And here are some consumption data on age composition.
(1)Generation X (Born between 1965 and 1980) has the strongest purchasing power, with the average American spending $782. Since they are roughly 40 to 55 years old, at a higher stage of the income. And most of them value their families, manage their finances and are self-reliant, they constitute a large part of the national purchasing power.
(2)Millennials (Born between 1981 and 2000) were second, spending an average of $609 in the US. Younger millennials are fresh out of high school or college, and parental giving is still the main source of income, while older millennials may be parents, have full-time jobs and have some debt.
(3)Baby boomers (Born between 1942 and 1964) spent the least, at $576.
Введите описание картинки
Введите описание картинки
Beyond that, here are some survey data that might surprise you.
(1)The average consumer spends at least $100 on himself during Christmas shopping;
(2)Tactics used by sellers to lure customers into their stores include: beautiful product drawings and announcements that the products are about to be sold out;
(3)The busier shopping day than Black Friday is the Saturday before Christmas;
(4)Sellers lose more than $3 billion a year to return fraud, with Christmas having the highest rate of returns lost (It also indicates that there are many impulse shoppers);
(5)Single consumers make impulse purchases 45% more often than married ones;
(6)46% of consumers will do their Christmas shopping online;
(7)Sales between Dec. 15 and 24 will account for 40% of the peak season;
(8)Christmas may account for 30% of annual sales;
Tips for buying
  1. Rational consumption: More than 20% of Christmas shopping is wasted every year. You can send practical gift to your friends and relatives. Make your list ahead of schedule, don't buy on impulse.
  2. Making handmade gifts: It will make people feel more special and touching, a good way to deepen your relationship. And it is also a good way to cut down on waste.
Введите описание картинки
  1. Online shopping: Nowadays more and more people are more inclined to shop online. It's very convenient and quick. You don't have to get up early to wait in line at the mall, and you get more choices too.
Введите описание картинки
This article was written by Heidi and Mariam as part of the EU project "Solidarity Corps". Do you also want to write for Niderlandakan Oragir? Send a message and become a volunteer!
Wat je moet weten over het kerstinkopen seizoen (NL)
Vanaf begin december staat er een lange rij voor het postkantoor. Veel mensen zijn goed voorbereid voor Kerstmis met veel cadeaus. Ze sturen kerstkaarten naar hun familie en vrienden, wat een lieve manier is om je liefde te tonen.
Vandaag gaan we wat data over kerstinkopen doornemen. Voor de meeste gegevens zullen we de Verenigde Staten als voorbeeld gebruiken.
Kerstinkopen in de Verenigde Staten beginnen meestal na Thanksgiving. Op de tweede dag van Thanksgiving bieden winkels in de Verenigde Staten kortingen en speciale aanbiedingen voor de laatste grote uitverkoop van het jaar. En de vrijdag na Thanksgiving staat bekend als Black Friday vanwege de koopgekte die tot enorme winsten leidt. Zwart wordt gebruikt om de winsten aan te duiden en rood voor verlies.
Введите описание картинки
Volgens MuchNeeded gaven consumenten in de VS meer dan $ 1 biljoen uit aan Kerstmis. De producten die ze kopen zijn onder andere kerstversiering, cadeaus, kaarten en spullen voor feestjes. Onder topaankopen viel ook kleding, elektronische producten, speelgoed en voedsel.
Er zijn evenveel mannen als vrouwen die met Kerstmis winkelen, maar mannen hebben een sterkere koopkracht. De gemiddelde man besteedt meer dan $ 725, terwijl de gemiddelde vrouw meer dan $ 609 uitgeeft.
Hier zijn enkele verbruiksgegevens over leeftijdssamenstelling.
(1) Generatie X (geboren tussen 1965 en 1980) heeft de sterkste koopkracht, waarbij de gemiddelde Amerikaan $782 uitgeeft. Dit komt doordat ze ongeveer 40 tot 55 jaar oud zijn en daardoor vaak een hoger inkomen hebben. En de meesten van hen waarderen hun gezin, beheren hun financiën en zijn zelfredzaam, ze vormen een groot deel van de nationale koopkracht.
(2) Millennials (geboren tussen 1981 en 2000) stonden op de tweede plaats en gaven in de VS gemiddeld $609 uit. Jongere millennials komen net van de middelbare school of universiteit en hun ouders zijn vaak nog steeds hun belangrijkste inkomstenbron. Dit terwijl oudere millennials zelf ouders zijn, een voltijdbaan hebben en wat schulden hebben.
(3) Babyboomers (geboren tussen 1942 en 1964) gaven het minst uit, namelijk $576.
Введите описание картинки
Введите описание картинки
Enkele onderzoeksgegevens die je misschien zullen verbazen
(1) De gemiddelde consument geeft tijdens kerstinkopen minimaal $100 aan zichzelf uit;
(2) Tactieken die door verkopers worden gebruikt om klanten naar hun winkels te lokken, zijn onder meer: ​​prachtige producttekeningen en aankondigingen dat de producten bijna uitverkocht zijn;
(3) De drukste winkeldag is de zaterdag voor Kerstmis;
(4) Verkopers verliezen meer dan $3 miljard per jaar aan retour fraude, waarbij Kerstmis het hoogste percentage verloren retouren heeft (het geeft ook aan dat er veel impulsieve shoppers zijn);
(5) Alleenstaande consumenten doen 45% vaker impulsaankopen dan getrouwde;
(6) 46% van de consumenten doet zijn kerstinkopen online;
(7) Tussen 15 en 24 december vindt 40% van het piekseizoen plaats;
(8) Kerstmis kan 30% van de jaarlijkse omzet uitmaken;
Tips voor het kopen
  1. Rationele consumptie: Jaarlijks wordt meer dan 20% van de kerstinkopen weggegooid. Je kunt een praktisch geschenk kopen. Maak alvast een kooplijst voordat je gaat shoppen, koop niet in een impuls.
  2. Zelfgemaakte cadeaus maken: Het is altijd een waardevoller cadeau als iemand de moeite neemt om zelf iets voor je te maken. Mensen voelen zich specialer het is een goede manier om je relatie te versteken. En het is ook een goede manier om afval te verminderen.
Введите описание картинки
  1. Online shoppen: Tegenwoordig zijn steeds meer mensen geneigd om online te winkelen. Het is handig en snel. Je hoeft niet vroeg op te staan ​​om in de rij te staan ​​bij het winkelcentrum, je kunt filters toepassen en je hebt ook meer keuze.
Введите описание картинки
ARM.-Ի՞նչ պետք է իմանալ ամանորյա գնումների սեզոնի մասին: Դեկտեմբերի սկզբից փոստային բաժանմունքները ևս ծանրաբեռնված են: Շատերը Սուրբ Ծնունդից դեռ առաջ լավ պատրաստված են բազմաթիվ նվերներով: Ովքեր ապրում են հեռվում Սուրբ Ծննդյան բացիկներ են ուղարկում իրենց հարազատներին ու ընկերներին արտահայտելով իրենց ջերմ զգացմունքը: Այս հոդվածը պատկերացում է տալիս ամանորյա գնումների վերաբերյալ:
Dit artikel is geschreven door Heidi en Mariam als onderdeel van het EU-project "Solidarity Corps". Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur een bericht en word vrijwilliger!

The Youth Exchanges' Team Guests at the Embassy of Armenia in the Netherlands

 

The Youth Exchanges' Team Guests at the Embassy of Armenia in the Netherlands
Being back from Armenia the Bright Future Foundation together with some Dutch participants visited Embassy of Armenia in The Netherlands/ Նիդերլանդներում ՀՀ դեսպանություն . They were warmly welcomed by the Embassy's staff and had fruitful conversation with the Ambassador Mr. Tigran Balayan.
The Bright Future told about the results of its Youth Exchange activities under the EU in Armenia. With the Ambassador they also discussed ways to make bigger positive impact on young people in the bigger scope in different countries, creating new learning opportunities for international youth - quality education development and non-formal learning.
The Bright Future thanks the Ambassador and the Embassy for the invite and cooperation within various present and future initiatives.



Monday, 29 November 2021

De betekenissen achter de symboliek van de Armeense trouwceremonie

 


In 2020 trouwden er in Nederland 52 duizend paren en sloten 24 duizend stellen een geregistreerd partnerschap. Dit laatste behoort tot de mogelijkheden vanaf 1998. In de jaren 60/70 van de vorige eeuw, lag het gemiddeld aantal huwelijken nog op 100 duizend per jaar. Natuurlijk speelt de corona crisis ook een rol, maar dat er minder getrouwd wordt in Nederland is een gegeven. Bij de koppels die de keuze maken om te trouwen, wordt de kerkelijke ceremonie vaak verzorgd door een Rooms-Katholieke kerk of Protestantse kerk.

Maar hoe werkt dit voor de Armeense gemeenschap?

Aangezien Armenië in 301 na Christus het Christendom als staatsgodsdienst heeft aangenomen, houden de Armeniërs hierdoor eeuwenlang haar (trouw)tradities in stand. De Armeens Apostolische kerk is verantwoordelijk voor zowel het waarborgen als uitvoeren van deze tradities.

In dit artikel zullen de onderdelen van de trouwceremonie belicht worden.

Het zegenen van de ringen
Sinds mensengeheugenis, is de ring een symbool van trouw. Zo symboliseert de cirkel “eeuwigheid” en moet ook de liefde en trouw aan elkaar hetzelfde zijn. Als de ringen worden ingezegend, worden ze aan de derde vinger van de linkerhand geplaatst met de woorden: Voor de bruidegom; "De koning zal zich verheugen in Uw kracht, o Heer, en in Uw redding zal hij buitengewoon verheugd zijn." En voor de bruid; "Het meisje zal na hem naar de koning worden geleid, en de meisjes, haar metgezellen die haar volgen, zullen bij hem worden gebracht.

De samenvoeging van de rechterhanden
De priester verbindt de rechterhand van de bruid met de rechterhand van de bruidegom en staat daarbij stil bij de eenheid van Adam en Eva. Hij legt zijn hand op die van hun, symboliseert daarmee de heiligende zegen van hun verbintenis, en zegt daarbij de woorden: "Daarom laat niemand hen die God heeft samengevoegd, scheiden." 

De geloften
Aan de bruidegom en de bruid wordt drie keer gevraagd te reageren op de vraag van de pastoor. Ze verklaren elk hun bereidheid om hun juiste rol als man en vrouw op zich te nemen in de context van de brief van Paulus aan de Efeziërs. De bruidegom wordt gevraagd of hij de man van deze vrouw tot de dood zal zijn. Door zijn ja-woord belooft hij zichzelf in totale liefde en trouw aan zijn echtgenote te geven, zoals Christus aan zijn bruid, de Kerk, in totale liefde heeft gegeven, zelfs tot in de dood. De bruid wordt gevraagd of ze deze man gehoorzaam wil zijn, zelfs tot in de dood. Haar ja-woord getuigt van haar bereidheid om gehoorzaam te zijn aan haar echtgenoot, zoals de gelovigen gehoorzaam moeten zijn aan Christus.

Het lezen van de Bijbel
De Schriftlezingen bevatten de meest onthullende delen van het Nieuwe Testament met betrekking tot het huwelijk. De teksten slaan op de relatie tussen man en vrouw en bestaan voornamelijk uit de brief aan de Efeziërs. Na de brief volgt de evangelielezing uit Mattheüs (19:3-9) die spreekt over een man die samenkomt met zijn vrouw en de twee zullen één worden, wat meer uitleg geeft over de band van vereniging die zal bestaan.

De bekroning
Na de lezing plaatst de priester kronen op het hoofd van de bruid en bruidegom. De kronen zijn symbolisch voor de koning en koningin van Armenië, de heiligen Trdat en Ashkhen, die via Gregorius de Verlichter in 301 n. Chr. het christendom als staatsgodsdienst uitriepen. De getuige houdt een kruis over de kronen.

Het delen van de beker
Wijn is een geschenk van God aan de mens en symbolisch voor het leven zelf. Wijn is iets dat ons gelukkig maakt, iets dat sprankelt, medicinaal wordt gebruikt en zoet is. Diezelfde wijn die ons gelukkig maakt, kan ons verdrietig maken, kan plat en dof worden, kan ons ziek maken en kan zuur worden. Het hangt af van hoe we het gebruiken. Het paar deelt in deze gemeenschappelijke beker, omdat ze samen zullen delen in de vreugden en moeilijkheden van het leven. 

De laatste zegen
Na het zingen van het 'Onze Vader' ontvangt het pasgetrouwde stel de zegen van de kerk, die hen de wereld instuurt om nu te leven als man en vrouw, koning en koningin van hun koninkrijk en gezin.

(ARM)-Արթուր Եբրահիմի` նիդերլանդերենով գրված այս հոդվածը, պատմում է ամուսնությունների ու այս քայլը կատարող զույգերի ծիսակատարությունների մասին։

2020 թվականին Նիդերլանդներում ամուսնացել է 52 հազար զույգ, իսկ  24 հազար զույգ էլ  գրանցվել են որպես գործընկեր։ 1960-1970-ական թվականներին ամուսնությունների միջին թիվը տարեկան 100 հազար էր։ Իհարկե, կորոնավիրուսի ճգնաժամը նույնպես իր դերն ունի, բայց փաստ է, որ Նիդեռլանդներում ավելի քիչ մարդիկ են ամուսնանում։ Այն զույգերը, ովքեր ընտրում են ամուսնանալ եկեղեցական կարգով, դա անում են  հռոմեական կաթոլիկ կամ բողոքական եկեղեցու օգնությամբ: 

Այս հոդվածում հեղինակը հիմնականում կանգ է առնում հայկական ամուսնությունների որոշ առանձնահատկությունների վրա` ինչպիսին են  Մատանիների օրհնությունը, երդման կարգը, քահանայի կողմից Աստվածաշնչյան ընթերցումը, միահյուսված ձեռքերով գինու ըմպումը, թագադրումը և այլն։

Dit artikel is geschreven door Arthur Ebrahimi in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!






Friday, 26 November 2021

Christmas Celebrations worldwide

 Ամանորյա տոնակատարություններն աշխարհի մի քանի երկրներում, սովորույթներ ու ավանդություններ (անգլերեն, Նիդերլանդերեն)

IMG_256


In Christianity Christmas is the birth of Jesus Christ, which has been the most important festival in Western culture. In 336 AD, the Roman Church began to celebrate the festival on December 25th. After the middle of the 5th century, Christmas as an important festival, has become a church tradition, gradually spread in the East and West Christian church. Due to the different calendars used, the specific dates and activities forms are also different.

During Christmas, people send cards and give each other gifts, they decorate a Christmas tree and have a feast. Christmas has become a public holiday in the Western world and many other places.

So let’s take a look at some special customs in different countries for celebrating Christmas!

Netherlands

In Netherlands, Christmas celebrations are separate from the visit of Sinterklaas!

For most children in The Netherlands, the most important day during December is 5th December, when Sinterklaas brings them their presents!

St. Nicholas' Day is on the 6th December, but the major celebrations are held on the 5th December, St. Nicholas' Eve. The name Santa Claus comes from the name Sinterklaas.

In Dutch tradition, St. Nicholas lives in Madrid, Spain, and every year he chooses a different harbour to arrive in The Netherlands. When Sinterklaas and the black Piets come ashore from the steam boat, all of the local church bells ring in celebration. Sinterklaas, dressed in his red robes, leads a tour through the town, riding a white horse.

On the evening that Sinterklaas arrives in The Netherlands, children leave a shoe out by the fireplace or somewhere specific and sing Sinterklaas songs. They hope that Sinterklaas will come during the night with some presents. They also believe that if they leave some hay and carrots in their shoes for Sinterklaas's horse, they will be left some sweets or small presents. .

The evening of December 5th is called St. Nicholas’ Eve 'Sinterklaasavond' or 'Pakjesavond' (present evening). The children will receive their presents during the evening. There might be a knock at the door and you might find a sack full of presents and sweets in your shoes!

Christmas Day itself is a much quieter day in The Netherlands, with a Church Service and family meal. Sometimes there is a special Christmas Day 'Sunday School' in the afternoon at the church, where the Christmas Story and other traditional stories are told. 

On December 25th, the first day of Christmas, they will hold a family party. The whole family gets together for dinner and presents exchange. The 26th is the second day, enjoying leisure time at home with the family, having a brunch or going to the Christmas market. 

Armenia

The Armenian Church follows the old Julian calendar, which means the New Year is celebrated before the Armenian Christmas, which is on January 6th. On this day it also celebrates the Epiphany. Epiphany is now mainly the time Churches remember the visit of the Wise Men to Jesus; but some Churches, like the Armenian Apostolic Church, also celebrate the Baptism of Jesus (when he started his adult ministry) on Epiphany.

Some Armenians fast in the week before Christmas. The Christmas Eve meal is called khetum 'Խթում'. It often includes dishes such as rice (with raisins), fish, nevik 'նուիկ' (green chard and chick peas) and yogurt/wheat soup called tanabur 'թանապուր'. Desserts include dried fruits and nuts, rojik/sujukh (whole shelled walnuts threaded on a string and encased in grape jelly), bastukh/tetu lavash (a paper-like dessert made of grape jelly, cornstarch and flour). This lighter menu is designed to ease the stomach off the fast and prepare it for the larger Christmas Day dinner. Children receive presents of fruits, nuts, and other candies from older relatives.

China

In China, only about one percent of people are Christians, so most people only know a few things about Christmas. Because of this, Christmas is only often celebrated in major cities. In these big cities there are Christmas trees, lights and other decorations on the streets and in department stores. 

More young people are celebrating Christmas in cities where Christmas parties are becoming popular and it's also a time where young couples give gifts to each other, a bit like Valentine's day.

A tradition that's becoming popular, on Christmas Eve, is giving apples. Many stores have apples wrapped up in colored paper for sale. People give apples on Christmas Eve because in Chinese Christmas Eve is called "Ping'an Ye" (平安夜), meaning peaceful or quiet evening, which has been translated from the carol 'Silent Night'. The word for apple in Mandarin is "píngguǒ" (苹果) which sounds like the word for peace.

Italy

On Christmas, Italians have a custom of children writing (poems) to express their gratitude to their parents for their upbringing during the year. They hide their works for their parents in napkins, under dishes or tablecloths until Christmas dinner. When they finish their big meal, they read it out to them.

During the festival, Italian streets will be decorated with lights, and every household will decorate a "Preseppe". It is mainly a reproduction of the birth of the Baby Jesus. Preseppe's most important features are the infant, the Virgin Mary, Joseph and some straw, which symbolizes Jesus was born in a stable.

Germany

In Germany, Christmas is not only on December 25, but will last more than 40 days, starting from the first Sunday after November 26 to December 24, known as "Advent".

German Christmas is mainly divided into the following stages: from the first Sunday after November 26 to December 24, advent; December 4; Santa Barbara Day. December 6; Santa Claus Day. December 24 to 26; Christmas day. January 6 of next year is The Three Magi Day.

Christmas Eve in Germany is a time for family gatherings, with poultry dishes such as roast goose served at home, celebrate the birth of Jesus in a warmth festive atmosphere filled with candlelight.

On Christmas Eve, German families have a most typical custom to bake Christmas stollen, this is a dried fruit almond cake. It is a long cake coated in white powdered sugar and containing fruit granules. It takes a few weeks to bake. The dried fruit is dipped in wine, then the wine-soaked dried fruit and marzipan are kneaded into the butter dough, which is then baked and covered with a thick layer of white powdered sugar.

Australia

Christmas in Australia is unique. December 25th is summer vacation time there, so the Christmas in Australia is different - bright and warm sunshine, soft beaches. The activities are traditionally held outdoors. One of the most popular activities of Christmas is carols by candlelight. People gather around a candle and sing Christmas carols outside in the evening. The twinkling stars in the night sky will add romantic feeling to this wonderful outdoor concert.

In Australia, where Christmas falls in the heat of summer, Santa is more likely to be seen barreling along on a surfboard in a bunt. If you stroll down any Australian beach on Christmas Morning, you'll find at least one surfer in a Red Santa hat amid the waves.

This article was written by Heidi and edited by Mariam as part of the EU project "Solidarity Corps". Do you also want to write for Niderlandakan Oragir? Send a message and become a volunteer!

Kerstvieringen wereldwijd (NL)

In het christendom is Kerstmis de geboorte van Jezus Christus, het belangrijkste feest in de westerse cultuur. In 336 na Christus begon de Roomse kerk het festival op 25 december te vieren. Na de 5e eeuw is Kerstmis een belangrijk feest een kerktraditie geworden die zich geleidelijk in de Oost- en West-christelijke kerk verspreidde. Door de verschillende gebruikte kalenders zijn ook de specifieke data en activiteiten verschillend.

Tijdens Kerstmis sturen mensen elkaar kaarten en geven ze cadeaus,  ze versieren een kerstboom en vieren feest. Kerstmis is een feestdag geworden in de westerse wereld en vele andere plaatsen.

Laten we dus eens kijken naar de speciale gebruiken voor het vieren van Kerstmis in verschillende landen!

Nederland

In Nederland staan ​​kerstvieringen los van het bezoek van Sinterklaas!

Voor de meeste kinderen in Nederland is 5 december de belangrijkste dag in december, wanneer Sinterklaas hun cadeautjes brengt!

Sinterklaasdag valt op 6 december, maar de grote vieringen worden gehouden op 5 december, Sinterklaasavond. De naam Santa Clause komt van de naam Sinterklaas. 

Volgens de Nederlandse traditie woont Sinterklaas in Madrid, Spanje en kiest hij elk jaar een andere haven om in Nederland aan te komen. Als Sinterklaas en de Zwarte Pieten van de stoomboot aan land komen, luiden alle plaatselijke kerkklokken in feeststemming. Sinterklaas, gekleed in zijn rode gewaden, leidt een rondgang door de stad, rijdend op een wit paard. 

Op de avond dat Sinterklaas in Nederland arriveert, zetten kinderen een schoen en zingen Sinterklaasliedjes. Ze hopen dat Sinterklaas 's nachts met wat cadeautjes komt. Ze geloven ook dat als ze wat hooi en wortelen in hun schoenen achterlaten voor het paard van Sinterklaas, ze wat snoep of kleine cadeautjes zullen krijgen. .

De avond van 5 december heet Sinterklaasavond 'Sinterklaasavond' of 'Pakjesavond'. De kinderen krijgen in de loop van de avond hun cadeautjes. Er wordt misschien op de deur geklopt en misschien vind je een zak vol cadeautjes en snoep in je schoenen!

Eerste Kerstdag zelf is een veel rustigere dag in Nederland, met een kerkdienst en diner met familie. Soms is er 's middags een eerste kerstdag 'zondagschool' in de kerk, waar bijvoorbeeld onder andere het kerstverhaal wordt verteld.

Op 25 december, de eerste kerstdag, houden ze een familiefeest. De hele familie komt samen voor het diner en het uitwisselen van cadeaus. De 26e is de tweede dag, dat wordt lekker thuis genieten met het gezin, brunchen of naar de kerstmarkt gaan.

Armenië

De Armeense kerk volgt het oude Juliaanse kalender, wat betekent dat het nieuwe jaar wordt gevierd vóór de Armeense kerst, de kerst valt op 6 januari. Op deze dag wordt ook Driekoningen gevierd . Driekoningen is nu vooral de tijd dat kerken het bezoek van de wijzen aan Jezus gedenken, maar sommige kerken, zoals de Armeense Apostolische Kerk, vieren ook de doop van Jezus (toen hij zijn volwassen bediening begon) op Driekoningen. 

Sommige Armeniërs vasten in de week voor Kerstmis. De kerstavondmaaltijd wordt khetum 'Խթում' genoemd. Het bevat vaak gerechten zoals rijst (met rozijnen en dadels), vis, nevik 'նուիկ' (groene snijbiet en kikkererwten) en yoghurt/tarwesoep genaamd tanabur 'թանապուր'. Desserts zijn onder meer gedroogd fruit en noten, rojik/sujukh (hele gepelde walnoten aan een touwtje geregen en omhuld met druivengelei), bastukh/tetu lavash (een papierachtig dessert gemaakt van druivengelei, maizena en meel). Dit lichtere menu is ontworpen om de maag van het vasten te verlichten en het voor te bereiden op het grotere kerstdiner. Kinderen krijgen cadeautjes van fruit, noten en ander snoep van oudere familieleden.

China

In China is slechts ongeveer één procent van de mensen christen, dus de meeste mensen weten maar een paar dingen over Kerstmis. Daarom wordt kerst vaak alleen in de grote steden gevierd. In de steden staan kerstbomen, lichtjes en andere versieringen op straat en in warenhuizen. 

Meer jonge mensen vieren Kerstmis in steden waar kerstfeesten populair worden en het is ook een tijd waarin jonge stellen elkaar cadeaus geven, een beetje zoals Valentijnsdag.

Een traditie die steeds populairder wordt, op kerstavond, is het geven van appels. Veel winkels hebben appels verpakt in gekleurd papier te koop. Mensen geven appels op kerstavond omdat in het Chinees kerstavond "Ping'an Ye" (平安夜) wordt genoemd, wat een vredige of rustige avond betekent, dat is vertaald uit het kerstlied ' Stille Nacht '. Het woord voor appel in het Mandarijn is "píngguǒ" (苹果), wat klinkt als het woord voor vrede.

Italië

Met Kerstmis is het in Italie de gewoonte dat kinderen (gedichten) schrijven om hun ouders te bedanken voor hun opvoeding gedurende het jaar. Ze verstoppen hun werken in servetten, onder borden of tafelkleden voor hun ouders tot het kerstdiner. Als ze klaar zijn met hun grote maaltijd, lezen ze het voor.

Tijdens het festival worden de straten versierd met lichtjes en zal elk huishouden een "Preseppe" (kerststal) versieren. De belangrijkste kenmerken van Preseppe zijn het kind, de Maagd Maria, Jozef en wat stro, dat symboliseert dat Jezus in een stal werd geboren.

Duitsland

In Duitsland valt Kerstmis niet alleen op 25 december, maar duurt het meer dan 40 dagen; van de eerste zondag na 26 november tot 24 december, ook wel bekend als "Advent".

Duitse Kerstmis is voornamelijk verdeeld in de volgende fasen: van de eerste zondag na 26 november tot 24 december, advent. 4 december; Santa Barbara-dag. 6 december; Sinterklaasdag. 24 tot 26 december; Kerstdag. 6 januari van het volgende jaar is de Dag van de Drie Wijzen.

Kerstavond in Duitsland is een tijd voor familiebijeenkomsten, met gevogeltegerechten zoals gebraden gans die thuis wordt geserveerd. De geboorte van Jezus wordt in een warme feestelijke sfeer gevierd met kaarslicht.

Op kerstavond hebben Duitse families de gewoonte om kerststol te bakken, dit is een amandelcake met gedroogd fruit. Het is een lange cake omhuld met witte poedersuiker en fruitkorrels. Het bakken duurt een paar weken. Het gedroogde fruit wordt in wijn gedompeld. Vervolgens worden het met wijn doordrenkte gedroogde fruit en de marsepein gekneed in het boterdeeg, dat wordt gebakken en bedekt met een dikke laag witte poedersuiker.

Australië

Kerstmis in Australië is uniek. Op 25 december is het daar zomervakantie, dus de kerst in Australië is anders - heldere en warme zon, zachte stranden. De activiteiten vinden traditioneel buiten plaats. Een van de meest populaire activiteiten van Kerstmis is het zingen bij kaarslicht. Mensen verzamelen zich rond een kaars en zingen 's avonds buiten kerstliederen. De fonkelende sterren aan de nachtelijke hemel geven een romantisch gevoel aan dit prachtige openluchtconcert.

In Australië is de kans groter dat de kerstman op een surfplank wordt gezien dan op een dak. Als je op kerstochtend over een Australisch strand wandelt, zul je tussen de golven minstens één surfer met een rode kerstmuts aantreffen.

Dit artikel is geschreven door Heidi en bewerkt door Mariam als onderdeel van het EU-project "Solidariteitskorps". Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur een bericht en word vrijwilliger!