Страницы

Friday, 22 October 2021

Als starter een huis kopen in Nederland: ‘bijna onmogelijk’

 


In Nederland is het momenteel moeilijk om een huis te kopen. Dit komt doordat het aanbod van koophuizen beperkt is en de huizenprijzen explosief aan het stijgen zijn. Daarbovenop komt ook dat bieders enorme bedragen overbieden bij 7 op de 10 huizen, oplopend tot bedragen van een ton.  Starters die een studie hebben gevolgd, hebben ook nog eens de pech dat ze een studieschuld opgebouwd kunnen hebben. Dit maakt het bedrag dat ze mogen lenen van de bank aanzienlijk lager. Toch een huis willen kopen? Dan wordt aangeraden om geld van bijvoorbeeld je ouders te lenen of eerst te gaan sparen zodat je eigen geld hebt om in te kunnen leggen. In Armenië is de huizenmarkt momenteel door de corona crisis en de oorlog zo dat de prijzen enigszins zijn gedaald met zo’n 4,4 procent. Daarvoor stegen de prijzen alleen maar. In dit artikel lees je meer over de huizenmarkt in Nederland en Armenië; er zijn vooral contrasten. 

Huizenmarkt Nederland ontploft
Volgens Milou (28 jaar), inwoner van Nederland, is het op dit moment schrijnend voor starters. “Het maakt het voor veel hardwerkende mensen onmogelijk om een huis te kopen. De overheid lijkt er weinig aan te doen.” Als starter wordt ook verwacht dat je zelf geld kan inleggen. “Het is voornamelijk moeilijk, omdat er veel moet worden overboden om als hoogste bieder uit de bus te komen en het huis te kunnen kopen. Dat overbieden moet je uit je eigen zak kunnen betalen en gaat vaak al over zo’n 10% van de koopsom. Dat betekent dat je als starter al 20 of 30 duizend euro spaargeld moet hebben, of dit moet kunnen lenen van familie, vrienden of een bank.” Als starter heb je vaak dit bedrag nog niet kunnen sparen. “Als je dat al wel kunt betalen, dan kom je op een markt met heel veel zoekenden en heel weinig aanbod. Waar er ook doorstromers zijn, die wel meer kunnen overbieden en soms gekke dingen doen (heel veel overbieden) om een huis te bemachtigen. Zo ben je erg lang op zoek en duurt het lang voor je je kunt settelen.”

Overheid in Nederland
Het is tijd voor de overheid om in te grijpen, mogelijk door het overbieden tot een maximaal bedrag toe te laten of het voor starters makkelijker te maken door ze voorrang te geven. “Hard werken en een goed salaris alleen, zijn op dit moment niet genoeg. Je moet in korte tijd enorm veel geld kunnen sparen of kunnen lenen van ouders/familie/vrienden. Het maakt dat het kopen van een huis, iets lijkt te worden wat je alleen kunt als je uit een familie met geld komt” vertelt Milou bezorgd. Dit zou niet de bedoeling moeten zijn, maar helaas is dat wel de richting waarnaar het naartoe dreigt te gaan.

COVID en oorlog in Armenië
Terwijl in Nederland de huizenprijzen aan het stijgen zijn, dalen de prijzen in Armenië enigszins. Varduhi Hovsepyan woonachtig in Armenië geeft aan dat het na de oorlog vooral verandert is. “Het is vooral in de gebieden die dichtbij de grens liggen zo dat de prijzen zijn gedaald. Dat is ook niet gek, want mensen handelen vanuit emoties angst en verdriet.” Ongeveer de helft van de bevolking van Armenië woont in de hoofdstad Yerevan, daar zijn dan ook de meeste kopers. “De mensen die willen investeren zijn vooral geïnteresseerd in de plekken in de hoofdstad en kunnen de prijzen ook wat stijgen daardoor”. 

Een gekke tijd
Al met al kan worden gesteld dat het momenteel in vele landen een bijzondere tijd is. Het coronavirus heeft helaas invloed op iedereen en op elke branche, dus ook de huizenmarkt. Doordat mensen door de maatregelen niet meer op vakantie konden en dus geld over hielden, gingen ze investeren in hun huis. Het extra gezellig maken of nog een stap verder, verbouwen of zelfs verhuizen. Er zijn te weinig huizen omdat als gevolg van de financiële crisis na 2009 weinig nieuwbouw woningen werden gebouwd. Daar zijn nu de gevolgen van voelbaar en naar verwachting zal dit ook nog wel tien jaar gaan duren. Het is de grote vraag hoe dit zal worden opgelost in Nederland.




Dit artikel is geschreven door

Talin Yakob

in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!
Vertalen naar het Armeens, onderstaande tekst:
Նիդերլանդներում նախապես տուն գնելը գրեթե անհնար է.
Գնալով այն դժվարանում է ։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ վաճառվող տները սահմանափակ են, իսկ գները վեր ու վեր են բարձրանում: Սկսնակ տուն գնել ցանկացողները, ովքեր հետևել են վիճակագրությանը, հնարավոր է կուտակած լինեն ուսանողական պարտքեր: Սա զգալիորեն փոքրացնում է այն գումարը, որը նրանք որպես վարկ կարող են ստանալ բանկից: Այսքանից հետո եթե դեռ ցանկություն է մնացել տուն գնելու, օրինակ, խորհուրդ է տրվում պարտքով գումարը վերցնել ծնողներից, կամ, եթե ինքներդ կարողացել եք սկզբից խնայողություններ անել, հնարավոր է ներդրման համար սեփական գումար ունենալ։
Ներկայումս Հայաստանում կորոնավիրուսի ճգնաժամի և պատերազմի պատճառով բնակարանների շուկան այնպիսին է, որ գները փոքր-ինչ նվազել են՝ 4,4 տոկոսով։ Այս հոդվածում կարող եք ավելին կարդալ Նիդերլանդների և Հայաստանի բնակարանային շուկայի մասին. կան հակադրություններ և նմանություններ։

No comments:

Post a Comment