Armeense Nederlanders bezoeken Armenië maar al te graag. De laatste tijd wordt het echter ook een steeds populairder land om naartoe te reizen voor Nederlanders. Wat vele Nederlanders trekt, is de beroemde berg Ararat die ook wordt genoemd in de bijbel. De Ark van Noach zou er gestrand zijn. Voor de echte natuurliefhebber is Armenië ook een parel. Met de mooie landschappen, bergen en dieren vormt het een oase van rust en reinheid. De vraag is natuurlijk of een Nederlander Armenië op dezelfde manier ziet als een Armeense Nederlander. Waarschijnlijk niet. In dit artikel lees je hoe Arjen Talsma en Maurits Witte Armenië hebben ervaren in de dagen dat zij er waren.
Voor een project naar Armenië
Arjen en Maurits zijn voor een Erasmus project naar Armenië gegaan, waarbij er allerlei activiteiten werden georganiseerd en daarnaast ook ruimte was voor culturele activiteiten. Voor Maurits was het een unieke kans om naar Armenië te kunnen gaan. “Wat ik kende van Armenië is de Armeense genocide, maar verder kende ik het eigenlijk niet”. Het land sprak Arjen ook wel erg aan, omdat hij via het project voor het eerst buiten Europa op reis zou gaan. “Ik heb een aantal mensen in mijn persoonlijke kring van Armeense komaf en ben wel bekend met het land, maar ik had verder geen kennis van het land zelf”. De mannen zijn beiden met een open blik naar het land gekomen en wilden zich volledig laten verrassen. “Voor mijn gevoel zou ik naar het midden oosten gaan en had ik verwacht dat het zou lijken op een Islamitisch land, terwijl ik wel weet dat het een Christelijk land is. Ik denk door de ligging van het land” vertelt Arjen.
Eenmaal aangekomen in Armenië
Voor veel Nederlandse Armeniërs is het een bekend fenomeen dat taxi chauffeurs in Armenië je met smart opwachten om je naar je bestemming te brengen. Dit gebeurde ook toen de twee Nederlandse mannen aangekomen waren in Armenië en naar hun hotel wilden gaan. “We kwamen aan en toen kwamen er zoveel taxi chauffeurs op ons af. We dachten in welke chaos zijn wij terechtgekomen. Dat bleek later in contrast te staan met hoe ik Armenië als heb ervaren – helemaal niet chaotisch. In de hoofdstad was het juist lekker rustig en had ik echt ook ruimte om mij vrij te bewegen” vertelt Arjen met een glimlach. Ook Maurits is het hier mee eens. “In Armenië waren de mensen echt geïnteresseerd in ons en Nederland. Dat vond ik erg prettig, want dan deel je echt informatie met elkaar.”
Typisch Armeens
De mannen hebben na anderhalve week voldoende impressies om te kunnen vertellen hoe zij het land hebben ervaren. “Kenmerkend vond ik dat mensen echt in elkaar geïnteresseerd zijn. We hebben echt contact kunnen maken met de lokale bevolking; zij stonden open voor contact en waren erg aardig en gastvrij. Mensen in Armenië zijn meer met elkaar bezig en niet alleen met hun eigen leven”, vertelt Arjen. Dat is iets wat in Nederland anders is. Maurits heeft vooral gezien dat het een collectivistisch land is. “Wat ik vooral heb gezien is dat mensen dingen voor elkaar doen en erg gastvrij zijn, op een andere manier dan hoe dat in Nederland is.” Zoals eerder vermeld is de natuur in Armenië heel erg anders dan in Nederland. Dat is de mannen ook niet ontgaan. “De natuur met bergen vond ik echt prachtig. Ook de tempel en kerk (Garni Geghard) die wij hebben bezocht, zagen er heel mooi uit. Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien.”
Verbazingwekkend
Een grappig feit over Nederland is dat mensen hier veel boterhammen met kaas eten. In Armenië is een grappig feit dat de taxi chauffeurs op een wel erg relaxte manier rijden. Dit blijft in de meeste gevallen wel erg veilig, het is gewoon niet iets wat wij in Nederland gewend zijn. “Ik stond wel op te kijken van auto’s zonder bumpers of andere ontbrekende onderdelen. De taxi chauffeurs waren kris kras over de weg aan het rijden. Dat was wel echt bijzonder, ook hoe iedereen zo dicht op elkaar rijdt”, vertelt Arjen. Hij voegt daaraan toe “ook huisvesting is daar anders, wij hebben het in Nederland wat luxer.” Maurits heeft daar nog een mooie toevoeging bij. “De mensen leken het goed te hebben, ondanks dat wij denken dat het geen huisvesting is naar onze maatstaven. Het contact hebben met elkaar en waardevolle relaties onderhouden lijkt voor de mensen belangrijker te zijn en dat is ook eigenlijk waar het leven om draait.”
Een laatste boodschap
Na een reis is er altijd iets wat je vooral bij blijft. Voor Maurits was dit naast cognac (grapt hij) ook de gastvrijheid en warmte van de mensen. “Het klinkt cliché, maar ik realiseer me nu dat er wel meer is dan alleen materialistische producten en een goede baan. Het is goed dat ik mij dit nu realiseer en ik meer oog heb voor het belang van familie en vrienden. Daar draait het uiteindelijk om.” Hier sluit Arjen zich ook bij aan. “De warmte van de mensen blijft mij echt bij. De aardige, lieve en geïnteresseerde mensen die wij hebben ontmoet waren erg bijzonder”. De mannen raden andere Nederlanders aan om het land te bezoeken. “Daarbij is het wel belangrijk om je vooraf voor te bereiden op wat je kan verwachten in het land en open staat om het land echt te gaan ontdekken” vertelt Maurits. “Er is ook zoveel moois te zien, dus hoe beter je je voorbereid en plant wat je kan bezoeken, hoe meer je uit de reis kan halen”, zegt Arjen. De mannen keren graag nog een keer terug om nog eens te eten bij een Armeense familie en te proeven van de gastvrijheid en de warmte die de mensen te bieden hebben.
Dit artikel is geschreven door Talin Yakob in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!
Vertalen naar het Armeens, onderstaande tekst:
Հայաստանը հոլանդացիների աչքերով
Հայտնի է, որ նիդերլանդահայերը մեծ հաճույքով են այցելում Հայաստան: Սակայն վերջերս Հայաստանը նաև նիդերլանդացիների համար է դարձել սիրված հանգստավայր: Շատ հոլանդացիների գրավում է Աստվածաշնչյան Արարատ լեռը: Ըստ Սուրբ գրքի՝ ջրհեղեղից հետո Նոյյան տապանը հանգրվանել է «Արարատ լեռան» վրա: Նաև բնասերների համար է Հայաստանը մարգարիտ. գեղեցիկ լանդշաֆտներով, լեռներով եւ կենդանիներով այն կազմում է հանգստության օազիս: Արդյո՞ք հոլանդացին Հայաստանը նույն կերպ է տեսնում Հայաստանը, ինչպես հայը: Հավանաբար՝ ոչ: Սույն հոդվածը նիդերլանդերեն լեզվով հենց այդ մասին է: Հայաստանում գտնվելու օրերին ձևավորած Արյեն Տալսմայի և Մորիս Վիտեի կարծիքները գրի է առել Թալին Հակոբը:
Armeense Nederlanders bezoeken Armenië maar al te graag. De laatste tijd wordt het echter ook een steeds een bekendere vakantiebestemming om naartoe te reizen voor Nederlanders. Wat vele Nederlanders trekt, is de beroemde berg Ararat die ook wordt genoemd in de bijbel. De Ark van Noach zou er gestrand zijn. Voor de echte natuurliefhebber is Armenië ook een parel. Met de mooie landschappen, bergen en dieren vormt het een oase van rust. Ziet een Nederlander Armenië op dezelfde manier als een Armeniër? Waarschijnlijk niet. In dit artikel lees je hoe Arjen Talsma en Maurits Witte Armenië hebben ervaren in de dagen dat zij er waren.
No comments:
Post a Comment