Страницы

Monday, 28 June 2021

Kraamverzorgster als een soort kameleon


Kraamzorg is buitengewoon in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed. Kraamzorg wordt gegeven tot ongeveer 8 dagen na de bevalling. Om er achter te komen wat kraamzorg is en hoe het in de praktijk werkt hebben we kraamverzorgster Nienke Mol geïnterviewd. Nienke werkt al 25 jaar (meer dan de helft van haar leven) in dit vak en in deze jaren heeft ze meer dan 1000 baby’s verzorgd. Later in dit artikel vertelt Mariam over haar ervaring met de kraamzorg na de bevalling van haar eerste kindje. 



De liefde voor dit vak begon bij Nienke iets langer dan 25 jaar geleden, wanneer ze op kraamvisite ging bij haar buurmeisje. Ze zag toen de kraamverzorgster van de buren met de baby in de armen de trap af lopen en werd enthousiast wanneer ze merkte dat de kraamverzorgster de baby mocht oppakken en voor haar zorgen. Nienke besefte dat dit haar droombaan was. Om deze droombaan te bereiken heeft ze een 3-jarige MBO opleiding gedaan. 


Wat is kraamzorg?

Nienke vertelt dat het je taak is als kraamverzorgster om nieuwe ouders te helpen om de eerste week na de bevalling door te komen. Als kraamverzorger doe je dingen die de kraamvrouw (de moeder) normaal gesproken zelf doet maar nu niet kan, omdat ze net een bevalling achter de rug heeft. Een kraamverzorgster geeft advies vanuit haar ervaringen en expertise en zorgt ervoor dat wanneer ze na een week het kersverse gezin verlaat, ze zelf goed voor het kindje kunnen zorgen. Nienke vertelt dat kraamzorg zich bezighoudt met verschillende dingen, zoals huishoudelijke taken: koken, strijken, de was en boodschappen doen. De kraamzorg is er ook om de kraamvrouw en de baby in de gaten te houden. Ze weegt de baby bijvoorbeeld elke dag om te zien of hij/zij goed groeit. 

Elke familie heeft verschillende wensen, sommigen willen dat de kraamverzorgster de washandjes strijkt, sommigen willen gewoon iemand om mee te kletsen. ‘’Het is ook een beetje de kunst om als kraamverzorgster een soort kameleon te zijn’’ zegt Nienke. Dus je moet per gezin kijken wat er nodig is en hoe je je opstelt. 


Belang van dit werk 

Nienke vindt haar werk een belangrijk en een dankbaar beroep, omdat vooral mensen die hun eerste kindje krijgen, geen idee hebben hoe ze het moeten aanpakken en de hulp goed kunnen gebruiken. ‘’Er is veel onzekerheid die je moet proberen weg te nemen, want als nieuwe ouders vraag je je bij ongeveer alles af of het klopt of of het wel goed is’’. Dus als kraamverzorgster moet je vooral zorgen dat ouders zelf in de gaten krijgen dat ze het wel kunnen en ze geruststellen. 


Zorg naast kraamzorg

Nienke vertelt dat naast de kraamzorg de verloskundige regelmatig ook langskomt om de kraamvrouw en de baby te controleren en de GGD komt langs voor de hielprik en de gehoortest. Het kan zo zijn dat de kraamvrouw bekkenfysiotherapie nodig heeft na de bevalling. In dat geval komt de fysiotherapeut ook langs. Als het met de borstvoeding niet goed gaat, kan de lactatiekundige ook te hulp komen. Sommige moeders kunnen in de war zijn na de bevalling waardoor ze ook een psycholoog nodig kunnen hebben in de eerste weken na de bevalling. Maar in principe, is de zorg die de meeste vrouwen en de baby’s krijgen van de kraamzorg, de verloskundige en de GGD.    


Leukste kanten van Nienke’s werk

Ten eerste, vindt Nienke natuurlijk al die schattige baby’s erg leuk. Ze vindt het ook leuk om mensen op weg te helpen: het verschil zien tussen het begin van de week en het einde van de week en mensen een gevoel van zekerheid geven, zodat ze aan het eind van de week nergens bang voor zijn en het allemaal prima aankunnen. Nienke vindt het ook altijd leuk als er andere kinderen zijn in het gezin om ze erbij te betrekken, bijvoorbeeld wanneer ze eerste keer de baby in het bad doen, vraagt Nienke de andere kinderen om haar daarmee te helpen. Wat ze ook interessant en leerzaam vindt aan haar baan is dat ze met verschillende gezinnen van verschillende culturen werkt. Dat maakt haar werk heel afwisselend en steeds weer spannend. 


Minder leuke kanten van Nienke’s werk

De minder leuke kanten van Ninke’s werk is dat ze ook mee moet helpen aan thuisbevallingen en vaak ‘s nachts wakker gebeld wordt en naar de bevalling moet rijden. ‘’Maar als ik na de bevalling met een glimlach op mijn gezicht terug naar huis rijd, ben ik de gelukkigste van de hele wereld. Ik ben er dan van overtuigd dat ik de allerleukste baan heb’’. 


Wat ook niet leuk is aan haar baan is dat niet alle mensen leuk zijn en niet alle relaties even goed gaan. Niet elke gezinssituatie is daardoor stabiel. Daar wordt ze niet blij van en krijgt medelijden met de kinderen die in zo’n gezin op moeten groeien, ‘’maar gelukkig komt dat niet erg vaak voor en zijn de meeste baby’s hartstikke welkom in de gezinnen waar ze mee werkt’’. 


Gekke situaties 

Omdat de gezinnen waar Nienke mee werkt zo verschillend zijn, maakt ze vaak gekke situaties mee. Ze vertelde, namelijk dat ze in een gezin werkte, waar de oma, de baby graag aan de borst wilde leggen. Nienke was al gewaarschuwd dat ze de oma in de gaten moest houden want de oma had vaak gezegd dat ze dat graag zou willen doen en dat gebeurde uiteindelijk ook. Nienke was namelijk erg verbaasd toen ze de kamer inliep en zag dat de oma de baby aan de borst had gelegd. Dat moest ze natuurlijk melden aan de ouders van het kindje, die erg boos werden. ‘’Het was een hele ingewikkelde situatie’’, zegt ze. 


Nienke vertelde ook dat ze een keer bij een Koreaans gezin moest werken terwijl de oma en opa er waren. De oma was de hele dag aan het koken en de opa stond de hele dag in de woonkamer te golven. Nienke wist hierbij ook niet hoe ze moest reageren. Heel apart vond ze het wel. 


Een ander grappig verhaal uit haar ervaring was dat ze bij een thuisbevalling bezig was en er hing een TV aan de muur van de slaapkamer. Er was toevallig een spannende WK voetbalwedstrijd op die dag. De verloskundige en de man van de bevallende vrouw waren steeds naar de wedstrijd aan het kijken, terwijl de vrouw met de weeën op bed lag. Nienke stelde voor om respect te tonen aan de bevallende vrouw en de TV uit te zetten. ‘’Gelukkig hadden de verloskundige en de man in de gaten dat het niet netjes was van hun kant en zetten de TV uit’’, zegt ze. 


Om af te sluiten, vertelde Nienke dat ze bij een gezin aan het werk was waar ook een jongetje van twee was. Op de vierde dag dat Nienke daar was, vertelde de kraamvrouw dat dat jongetje van twee de avond daarvoor aan zijn moeder had gevraagd ‘’wanneer de andere mama’’ zou komen. In zijn ogen was Nienke hun tweede mama. Nienke vond dat natuurlijk erg schattig. ‘’Een groter compliment is er niet’’ zegt ze. 


Dank aan het systeem, dank aan iedereen die in dit geweldige systeem werkt!

Mariam vertelde ons dat ze in Nederland is bevallen van haar dochter en dat was de beste ervaring voor hun gezin. Ze vertelde dat ze het systeem in Nederland absoluut geweldig vindt. ‘’De artsen en later de kraamzorg deden hun best om ons van elk moment te laten genieten en vertrouwen te krijgen in onze eerste stapjes als ouders. Ik bracht 6 uur in het ziekenhuis door (ik beviel 's avonds laat en ze gaven me de kans om daar te overnachten). 's Ochtends vroeg waren we weer thuis. Mijn man belde de kraamzorg die we eerder hadden uitgekozen tijdens mijn zwangerschap. Ik las verschillende boeken over zwangerschap en de eerste dagen van het leven van de baby, maar het bleek dat de theorie in de praktijk niet voldoende was.

We zijn expats, dus we hadden hier geen familie om ons te helpen en dit was ons eerste kind. Toen de kraamzorg arriveerde, verdwenen al onze angsten: ze leerde ons alles wat nodig was. Zij hielp ons met de boodschappen, met strijken, deed wat huishoudelijk werk en hielp ons om onze dochter de eerste keer in het bad te doen. De Kraamzorg controleerde elke dag het gewicht van het kind. Zij had contact met de verpleegsters en artsen, die regelmatig bij mij kwamen kijken en ook bij mijn dochter. Ik voelde me heel veilig en goed verzorgd! Daarnaast heeft de kraamzorg ons alle belangrijke contacten gegeven, namelijk het nummer van de GGD, het GGD alarmnummer, en enkele connecties om in contact te komen met verschillende moeders in de buurt om me niet alleen te voelen. 

De kraamzorg heeft me ook geholpen om een programma aan te vragen om eens per maand een consultatie bij mij thuis te krijgen en ondersteuning te krijgen van specialisten. Dit was gewoon GEWELDIG! Ik ben zo blij dat mijn kind in zulke geweldige omstandigheden is geboren, waar de artsen en de kraamzorg hun best doen om je te laten genieten van je nabevalling en eerste ouderschapsweek. Dank aan het systeem, dank aan iedereen die in dit geweldige systeem werkt!’’


ARM

Հետծննդաբերական խնամքը եզակի երևույթ է աշխարհում: Բացի Նիդերլանդներից,  չկա աշխարհում այլ երկիր, որտեղ ծննդաբերությունից հետո ծննդկաններն ու նորածինները խնամք ստանան: Նիդերլանդներում հետծննդյան մոր ու մանկան խնամքը մեկնարկում է ծննդաբերությունից անմիջապես հետո` մոտավորապես 8 օր տևողությամբ: Այդ ընթացքում բուժքույրը առաջնորդում և խորհուրդներ է տալիս ծնողներին: Նպատակն է` խնամքի ավարտից հետո, որպես նոր ծնող, ինքնուրույն կարողանալ խնամել երեխային և վերսկսել առօրյա գործունեությունը:

Պարզելու համար, թե ինչ է հետծննդաբերական խնամքը և ինչպես է այն իրականացվում, զրուցեցինք այս հաստատության բուժքույր՝ Նինկե Մոլի հետ: Նինկեն իր մասնագիտությամբ աշխատում է  արդեն 25 տարի կյանքի` կեսից ավելին, այս տարիների ընթացքում խնամել է ավելի քան 1000 նորածնի: Սույն  հոդվածում` իր անձնական հրաշալի փորձով, Մարիամը կիսվում է իր առաջին երեխայի լույս աշխարհ գալուց հետո մայրության խնամքի հետ կապված մի քանի կարևոր հարցերով:


Աշխեն Բակլաչյան

Նյութը գրվել է Եվրամիության «Solidarity Corps» «Աջակցիր թերթին» նախագծի շրջանակում, փորձի՛ր ուժերդ, թղթակցիր «Նիդ.օրագրին»:

Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!






No comments:

Post a Comment