Страницы

Tuesday, 29 June 2021

ԱԼՄԵԼՈՆ ԵՎ ԷՋՄԻԱԾԻՆԸ ՀԱՄԱԳՈՐԾԱԿՑՈՒԹՅԱՆ ՀՈՒՇԱԳԻՐ ՍՏՈՐԱԳՐԵՑԻՆ



29.06.2021/Նիդ.օրագիր
 Նիդերլանդների պատմության մեջ առաջին անգամ Նիդերլանդների քաղաքներից մեկը համագործակցություն է հաստատում հայկական Էջմիածին քաղաքի հետ: Ալմելոյի քաղաքապետ Արյեն Խերիտսենը և ՀՀ Էջմիածնի քաղաքապետ Դիանա Գասպարյանը հունիսի 29-ին, երեքշաբթի երեկոյան ուղիղ կապով, հեռակա ստորագրեցին երկու քաղաքների միջև համագործակցության հուշագիր: Այս գործընկերությունն ուղղված է մշակութային և տնտեսական կապերի ամրապնդմանը, մասնավորապես երկու քաղաքների միջեւ փոխշահավետ բարեկամական համագործակցությանը այնպիսի ոլորտներում, ինչպիսիք են` զբոսաշրջություն, տնտեսություն, մշակույթ, արվեստ եւ այլն։ Կողմերը գործնական քայլեր կնախաձեռնեն ճանաչողական փոխայցերի, հասարակական կազմակերպությունների, ձեռնարկությունների եւ մասնագետների միջեւ գործուներության և ուղիղ կապեր հաստատելու համար։ Ալմելոյի քաղաքային խորհրդի կարծիքով՝ այս համագործակցությունը նպաստելու է մեր երկու երկրների միջև փոխգործակցության ամրապնդմանը: Ալմելոյում մեծ թվով հայեր են ապրում: Առցանց հանդիպմանը մասնակցում էին Երևանից` Հայաստանում Նիդերլանդների դեսպան Նիկո Սխերմերսը և Հաագայից` Նիդերլանդներում Հայաստանի դեսպան Տիգրան Բալայանը
 

ՕՐՎԱ ԼՈՒՍԱՆԿԱՐ

Այսօր Ալմելոն և Էջմիածինը համագործակցության հուշագիր ստորագրեցին։

Առաջին պլանում՝ Ալմելոյի քաղաքային խորհրդի անդամ, մեր ազգակից Robin Haik Gelici-ն է  (Ռոբին Հայկ Գելիչի)

Հետին պլանում՝ Ալմելոյի քաղաքապետ Արյեն Խերիտսենը ցուցադրում է ստորագրված հուշագիրը։


Monday, 28 June 2021

Հաղորդավարուհի Սևան Քելեշյանը այս անգամ ֆիլմ է նկարահանել

Սիրված հաղորդավարուհի Սևան Քելեշյանը շարունակում է հանդես գալ նորանոր ու հետաքրքիր նախաձեռնություններով։ Եթե հիշում եք նա  հեռուստատեսությամբ վարում էր հեղինակային «Ի՞նչ Կ՚ըսեմ, Ի՞նչ Կ՚ըսես» հաղորդաշարը, որը մեծ հաջողությամբ վեր էր հանում արեւմտահայերենի եւ արեւելահայերենի առկա լեզվային տարբերություններն ու  նույն բառամթերքի հարուցած տարբեր ընկալումները։  Առօրյա խոսակցական լեզուն հանրությանը մատչելի դարձնելու համար հեղինակը մեկնաբանություններն ու բացատրությունները ներկայացնում էր բեմադրություններով, ապա պարզաբանումներ էին տալիս մասնագետները։ Այս ,,մանրուք,, թվացող հարցն արդիական դարձավ Հայաստանի անկախությունից հետո, երբ  սերտացան Հայաստան-սփյուռք կապերը և հայության տարբեր հատվածների միջև հաճախակի շփումը։

Այս անգամ Սևան Քելեշյանը իր ասելիքը որոշել է ներկայացնել ֆիլմի լեզվով։  Շուտով տեղի կունենա  նրա հեղինակած «Համեմունքով հայը»  ֆիլմի ցուցադրությունը։  

Տարբեր մշակույթ ունեցող տարածաշրջանային երկրներից ժամանած ու Հայաստանցի երիտասարդներ, ովքեր եկել են լեզվի հարցերով համաժողովի, խմբվել են խարույկի շուրջ ու որոշում են, որ յուրաքանչյուրը խոսի իր բարբառով։ Այստեղից էլ սկսվում է լեզվական զուարճալի անհասկացողութիւնները... 


Ֆիլմում հետաքրքիր անակնկալներ կան։  Նկարահանվել են  բոլորիս քաջածանոթ պոլսահայ երգչուհի Սիբիլը, ով նկարահանման համար հատուկ ժամանել էր Հայաստան, Ֆիլմի մեջ որպես դերասան հանդես է գալիս հեղինակային երգերի մրցույթների դափնեկիր Արտո Թունջբոյաջյանը, ով հատուկ այս ֆիլմի համար երգ է գրել, որն էլ հնչում է ֆիլմում։

«Համեմունքով հայը» ֆիլմը  ներկայացնում է մեր հարուստ լեզուն, բարբառները ու դրանցով խոսող հայ մարդու տեսակը։

Ֆիլմի ստեղծումը հեղինակի կողմից ևս մեկ  քայլ է հասկանալի դարձնելու, միավորելու լեզվամշակույթում առկա հարուստ բառապաշարի ընկալումները, դրանց կիրառելիության անսահման հնարավորությունները։



Kraamverzorgster als een soort kameleon


Kraamzorg is buitengewoon in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed. Kraamzorg wordt gegeven tot ongeveer 8 dagen na de bevalling. Om er achter te komen wat kraamzorg is en hoe het in de praktijk werkt hebben we kraamverzorgster Nienke Mol geïnterviewd. Nienke werkt al 25 jaar (meer dan de helft van haar leven) in dit vak en in deze jaren heeft ze meer dan 1000 baby’s verzorgd. Later in dit artikel vertelt Mariam over haar ervaring met de kraamzorg na de bevalling van haar eerste kindje. 



De liefde voor dit vak begon bij Nienke iets langer dan 25 jaar geleden, wanneer ze op kraamvisite ging bij haar buurmeisje. Ze zag toen de kraamverzorgster van de buren met de baby in de armen de trap af lopen en werd enthousiast wanneer ze merkte dat de kraamverzorgster de baby mocht oppakken en voor haar zorgen. Nienke besefte dat dit haar droombaan was. Om deze droombaan te bereiken heeft ze een 3-jarige MBO opleiding gedaan. 


Wat is kraamzorg?

Nienke vertelt dat het je taak is als kraamverzorgster om nieuwe ouders te helpen om de eerste week na de bevalling door te komen. Als kraamverzorger doe je dingen die de kraamvrouw (de moeder) normaal gesproken zelf doet maar nu niet kan, omdat ze net een bevalling achter de rug heeft. Een kraamverzorgster geeft advies vanuit haar ervaringen en expertise en zorgt ervoor dat wanneer ze na een week het kersverse gezin verlaat, ze zelf goed voor het kindje kunnen zorgen. Nienke vertelt dat kraamzorg zich bezighoudt met verschillende dingen, zoals huishoudelijke taken: koken, strijken, de was en boodschappen doen. De kraamzorg is er ook om de kraamvrouw en de baby in de gaten te houden. Ze weegt de baby bijvoorbeeld elke dag om te zien of hij/zij goed groeit. 

Elke familie heeft verschillende wensen, sommigen willen dat de kraamverzorgster de washandjes strijkt, sommigen willen gewoon iemand om mee te kletsen. ‘’Het is ook een beetje de kunst om als kraamverzorgster een soort kameleon te zijn’’ zegt Nienke. Dus je moet per gezin kijken wat er nodig is en hoe je je opstelt. 


Belang van dit werk 

Nienke vindt haar werk een belangrijk en een dankbaar beroep, omdat vooral mensen die hun eerste kindje krijgen, geen idee hebben hoe ze het moeten aanpakken en de hulp goed kunnen gebruiken. ‘’Er is veel onzekerheid die je moet proberen weg te nemen, want als nieuwe ouders vraag je je bij ongeveer alles af of het klopt of of het wel goed is’’. Dus als kraamverzorgster moet je vooral zorgen dat ouders zelf in de gaten krijgen dat ze het wel kunnen en ze geruststellen. 


Zorg naast kraamzorg

Nienke vertelt dat naast de kraamzorg de verloskundige regelmatig ook langskomt om de kraamvrouw en de baby te controleren en de GGD komt langs voor de hielprik en de gehoortest. Het kan zo zijn dat de kraamvrouw bekkenfysiotherapie nodig heeft na de bevalling. In dat geval komt de fysiotherapeut ook langs. Als het met de borstvoeding niet goed gaat, kan de lactatiekundige ook te hulp komen. Sommige moeders kunnen in de war zijn na de bevalling waardoor ze ook een psycholoog nodig kunnen hebben in de eerste weken na de bevalling. Maar in principe, is de zorg die de meeste vrouwen en de baby’s krijgen van de kraamzorg, de verloskundige en de GGD.    


Leukste kanten van Nienke’s werk

Ten eerste, vindt Nienke natuurlijk al die schattige baby’s erg leuk. Ze vindt het ook leuk om mensen op weg te helpen: het verschil zien tussen het begin van de week en het einde van de week en mensen een gevoel van zekerheid geven, zodat ze aan het eind van de week nergens bang voor zijn en het allemaal prima aankunnen. Nienke vindt het ook altijd leuk als er andere kinderen zijn in het gezin om ze erbij te betrekken, bijvoorbeeld wanneer ze eerste keer de baby in het bad doen, vraagt Nienke de andere kinderen om haar daarmee te helpen. Wat ze ook interessant en leerzaam vindt aan haar baan is dat ze met verschillende gezinnen van verschillende culturen werkt. Dat maakt haar werk heel afwisselend en steeds weer spannend. 


Minder leuke kanten van Nienke’s werk

De minder leuke kanten van Ninke’s werk is dat ze ook mee moet helpen aan thuisbevallingen en vaak ‘s nachts wakker gebeld wordt en naar de bevalling moet rijden. ‘’Maar als ik na de bevalling met een glimlach op mijn gezicht terug naar huis rijd, ben ik de gelukkigste van de hele wereld. Ik ben er dan van overtuigd dat ik de allerleukste baan heb’’. 


Wat ook niet leuk is aan haar baan is dat niet alle mensen leuk zijn en niet alle relaties even goed gaan. Niet elke gezinssituatie is daardoor stabiel. Daar wordt ze niet blij van en krijgt medelijden met de kinderen die in zo’n gezin op moeten groeien, ‘’maar gelukkig komt dat niet erg vaak voor en zijn de meeste baby’s hartstikke welkom in de gezinnen waar ze mee werkt’’. 


Gekke situaties 

Omdat de gezinnen waar Nienke mee werkt zo verschillend zijn, maakt ze vaak gekke situaties mee. Ze vertelde, namelijk dat ze in een gezin werkte, waar de oma, de baby graag aan de borst wilde leggen. Nienke was al gewaarschuwd dat ze de oma in de gaten moest houden want de oma had vaak gezegd dat ze dat graag zou willen doen en dat gebeurde uiteindelijk ook. Nienke was namelijk erg verbaasd toen ze de kamer inliep en zag dat de oma de baby aan de borst had gelegd. Dat moest ze natuurlijk melden aan de ouders van het kindje, die erg boos werden. ‘’Het was een hele ingewikkelde situatie’’, zegt ze. 


Nienke vertelde ook dat ze een keer bij een Koreaans gezin moest werken terwijl de oma en opa er waren. De oma was de hele dag aan het koken en de opa stond de hele dag in de woonkamer te golven. Nienke wist hierbij ook niet hoe ze moest reageren. Heel apart vond ze het wel. 


Een ander grappig verhaal uit haar ervaring was dat ze bij een thuisbevalling bezig was en er hing een TV aan de muur van de slaapkamer. Er was toevallig een spannende WK voetbalwedstrijd op die dag. De verloskundige en de man van de bevallende vrouw waren steeds naar de wedstrijd aan het kijken, terwijl de vrouw met de weeën op bed lag. Nienke stelde voor om respect te tonen aan de bevallende vrouw en de TV uit te zetten. ‘’Gelukkig hadden de verloskundige en de man in de gaten dat het niet netjes was van hun kant en zetten de TV uit’’, zegt ze. 


Om af te sluiten, vertelde Nienke dat ze bij een gezin aan het werk was waar ook een jongetje van twee was. Op de vierde dag dat Nienke daar was, vertelde de kraamvrouw dat dat jongetje van twee de avond daarvoor aan zijn moeder had gevraagd ‘’wanneer de andere mama’’ zou komen. In zijn ogen was Nienke hun tweede mama. Nienke vond dat natuurlijk erg schattig. ‘’Een groter compliment is er niet’’ zegt ze. 


Dank aan het systeem, dank aan iedereen die in dit geweldige systeem werkt!

Mariam vertelde ons dat ze in Nederland is bevallen van haar dochter en dat was de beste ervaring voor hun gezin. Ze vertelde dat ze het systeem in Nederland absoluut geweldig vindt. ‘’De artsen en later de kraamzorg deden hun best om ons van elk moment te laten genieten en vertrouwen te krijgen in onze eerste stapjes als ouders. Ik bracht 6 uur in het ziekenhuis door (ik beviel 's avonds laat en ze gaven me de kans om daar te overnachten). 's Ochtends vroeg waren we weer thuis. Mijn man belde de kraamzorg die we eerder hadden uitgekozen tijdens mijn zwangerschap. Ik las verschillende boeken over zwangerschap en de eerste dagen van het leven van de baby, maar het bleek dat de theorie in de praktijk niet voldoende was.

We zijn expats, dus we hadden hier geen familie om ons te helpen en dit was ons eerste kind. Toen de kraamzorg arriveerde, verdwenen al onze angsten: ze leerde ons alles wat nodig was. Zij hielp ons met de boodschappen, met strijken, deed wat huishoudelijk werk en hielp ons om onze dochter de eerste keer in het bad te doen. De Kraamzorg controleerde elke dag het gewicht van het kind. Zij had contact met de verpleegsters en artsen, die regelmatig bij mij kwamen kijken en ook bij mijn dochter. Ik voelde me heel veilig en goed verzorgd! Daarnaast heeft de kraamzorg ons alle belangrijke contacten gegeven, namelijk het nummer van de GGD, het GGD alarmnummer, en enkele connecties om in contact te komen met verschillende moeders in de buurt om me niet alleen te voelen. 

De kraamzorg heeft me ook geholpen om een programma aan te vragen om eens per maand een consultatie bij mij thuis te krijgen en ondersteuning te krijgen van specialisten. Dit was gewoon GEWELDIG! Ik ben zo blij dat mijn kind in zulke geweldige omstandigheden is geboren, waar de artsen en de kraamzorg hun best doen om je te laten genieten van je nabevalling en eerste ouderschapsweek. Dank aan het systeem, dank aan iedereen die in dit geweldige systeem werkt!’’


ARM

Հետծննդաբերական խնամքը եզակի երևույթ է աշխարհում: Բացի Նիդերլանդներից,  չկա աշխարհում այլ երկիր, որտեղ ծննդաբերությունից հետո ծննդկաններն ու նորածինները խնամք ստանան: Նիդերլանդներում հետծննդյան մոր ու մանկան խնամքը մեկնարկում է ծննդաբերությունից անմիջապես հետո` մոտավորապես 8 օր տևողությամբ: Այդ ընթացքում բուժքույրը առաջնորդում և խորհուրդներ է տալիս ծնողներին: Նպատակն է` խնամքի ավարտից հետո, որպես նոր ծնող, ինքնուրույն կարողանալ խնամել երեխային և վերսկսել առօրյա գործունեությունը:

Պարզելու համար, թե ինչ է հետծննդաբերական խնամքը և ինչպես է այն իրականացվում, զրուցեցինք այս հաստատության բուժքույր՝ Նինկե Մոլի հետ: Նինկեն իր մասնագիտությամբ աշխատում է  արդեն 25 տարի կյանքի` կեսից ավելին, այս տարիների ընթացքում խնամել է ավելի քան 1000 նորածնի: Սույն  հոդվածում` իր անձնական հրաշալի փորձով, Մարիամը կիսվում է իր առաջին երեխայի լույս աշխարհ գալուց հետո մայրության խնամքի հետ կապված մի քանի կարևոր հարցերով:


Աշխեն Բակլաչյան

Նյութը գրվել է Եվրամիության «Solidarity Corps» «Աջակցիր թերթին» նախագծի շրջանակում, փորձի՛ր ուժերդ, թղթակցիր «Նիդ.օրագրին»:

Dit artikel is geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en wordt ook vrijwilliger!






Thursday, 24 June 2021

De klanken uit Armenië zijn te horen in Nederland


Afbeelding met persoon, person, muur, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Iedereen die maar een beetje kennis heeft gemaakt met het land Armenië, komt er al snel achter dat het een land is met een ongelooflijk rijke cultuur, geschiedenis en kleurrijke kunst. Dit geldt net zo voor de muziek van het land. Armeens muziek is erg uitlopend en gaat van folklore tot pop. Het kan je aan de ene kant diep ontroeren en aan de andere kant euforisch verblijden met haar rijke tonen, klanken en instrumenten. Armeniërs in de diaspora verspreiden hun muziek graag met de lokale bevolking in het land waarin ze zich hebben gevestigd, zo ook Aristakes Jessayan. Muziek is voor hem ‘als eten, drinken, ademen, zuurstof en energie, oprechte passie en levensvreugde”. Het is zijn middel om “een levensverhaal te vertellen, mijn levensverhaal”. In dit artikel maken we kennis met zijn passie.

Van vele markten thuis
Aristakes is een tijd dienstplichtig geweest als Sergeant bij het Korps Commando Troepen (KCT), waar hij in 1974 zijn Groene Baret heeft gehaald en is begonnen als beroepsmusicus (pianist/zanger). Hij maakt dus al 47 jaar muziek. “Inmiddels ben ik al met pensioen, maar ben nog steeds dagelijks bezig met muziek. Dit jaar ga ik de door mij gecomponeerde muziek voor de rockopera ‘Rhapsody for Peace’ opnemen met leden van het orkest The New Symphonics, onder leiding van de bekende dirigent Maurice Luttikhuis. De rockopera gaat over mijn Armeense achtergrond, mijn levenslange verhaal aan iedereen, dat ik geen Griek, maar Armeniër ben en dat Aristakes geen Griekse, maar een Armeense naam is. Dat verhaal draag ik dus al 68 jaar met me mee. Uiteraard komt de uiterst treurige geschiedenis van ons Armeense volk ook in de rockopera” aldus Aristakes. 


Armenië en Nederland
Aristakes heeft de eer gehad om het Armeense volkslied “Mer Hayrenik” voorafgaand aan de voetbalwedstrijd Nederland-Armenië te zingen in het stadion in Eindhoven. Hij laat de Nederlanders op deze manier kennis maken met de Armeense identiteit, geschiedenis en muziek. Aristakes is ook bekend geworden doordat hij in de stationshal van Amsterdam CS achter de piano stapte en het liedje ‘She’ van onze Armeense trots Charles Aznavourian zong. “Een omstander filmde dat en via Facebook kwam dat filmpje terecht bij de NS. Dat wist ik niet. Een jaar later (2016) werd ik gebeld door een dame van de NS, die mij vertelde, dat ik 1 van de 3 genomineerden was. Toen ik vroeg, voor wat en wie ik genomineerd was, zei ze, dat het voor de NS wedstrijd ‘Beste Station Pianist van Nederland’ was. Ik zei dat ik geen ‘Station pianist’ ben en dat ik niet eens afwist van een wedstrijd. Bovendien zei ik tegen haar, dat ik niet eens heb meegedaan. Ja, zei ze, maar wij hebben wél een video van jou, waarop te zien en te horen is, dat jij in Amsterdam CS aan de vleugel een prachtig liedje zingt. De bekende klassieke pianist Wibi Soerjadi was de juryvoorzitter en vond mij zo ongelooflijk natuurlijk pianospelen, dat hij mij daarom heeft genomineerd” vertelt Aristakes lachend. Het is een grap wat hij nog veel door vertelt, zo ook tijdens zijn concerten en dan speelt hij er het liedje ‘She’ bij. 

Deel je passie, wat je ook doet

Als je in contact komt met Aristakes, merk je dat het enthousiasme en de passie ervan af spatten. Hij vindt het belangrijk om plezier te hebben in zijn werk. “Of je nu muziek maakt, schilder bent, beeldhouwer, advocaat, bedrijfsleider, stratenmaker, accountant, voetballer, groenteboer, taxichauffeur of in een supermarkt werkt, maakt niet zo veel uit. Maar als je alles, dat je doet, met oprechte passie en plezier doet, word je nooit ziek, heb je geen honger of dorst, geen pijn in het hoofd of de buik, let je niet op tijd en leef je het leven veel en veel boeiender. Daar zit, wat mij betreft, het plezier in het leven in. Oprechte blijdschap om iets te doen, wat je zelf echt heel leuk vindt. Maar wél heel echt, vanuit de ziel!”

Dit artikel is door Talin Yakob geschreven in het kader van het EU-project “Solidarity Corps”. Wil jij ook schrijven voor Niderlandakan Oragir? Stuur dan een berichtje en word ook vrijwilliger!

ARM

Հայկական հնչյունները լսվում են Նիդերլանդներում ու աշխարհի այլ վայրերում: Աշխարհի յուրաքանչյուր անկյունում, ով փոքր ինչ ծանոթ է Հայաստանին գիտի, որ այն մշակութային հարուստ ավանդույթներ ունեցող երկիր է, հարուստ պատմությամբ և հարուստ մշակույթով:

Հայկական երաժշտությունը նույնքան հարուստ է իր բազմերանգ բազմազանությամբ՝   ժողովրդական բանահյուսության մշակումներից, մինչև էստրադայի ժանր: Հայկական երաժշտությունը ունակ է թափանցել մարդկանց սրտերը, խորապես հուզել կամ ուրախություն պատճառել՝  իր տոնայնությամբ ու գործիքների հնչեղ նվագակցությամբ:

Սփյուռքի հայերը սիրում են իրենց երաժշտությունը տարածել այն միջավայրում՝  որտեղ  հաստատվել են, սիրում են մարդկանց հաղորդակից դարձնել գեղեցիկ արվեստին, նման արվեստագետներից է մեր հայրենակից Արիստակես Եսայանը, ում սիրում ու գնահատում են իր շրջապատում ու ողջ Նիդերլանդներում: Մտերիմները նրան ասում են «մեր Արիսը». Այս հոդվածը մեծ արվեստագետի մասին է, ում համար  երաժշտությունը «ամենօրյա սնունդ ու խմիչք է, թթվածին, որ էներգիա է արտադրում, անկեղծ կիրք և ուրախություն պարգևում»: Դա նրա կենսակերպն է «հաղորդակցվելու, պատմելու իր կյանքի պատմությունը»: Այս հոդվածում մենք «թեթև հպվում» ենք Արիստակես Եսայան արվեստագետի երաժշտական մեծ կենսագրության շտրիխներին:

Նրա երգացանկը կազմված է մի շարք հայտնի երգիչների ստեղծագործություններով: Նիդերլանդներում նրան համարում են «Նիդերլանդների Ազնավուր», մյուսները՝ հոլանդացի Neil Diamond: Արիստակես Եսայանը պրոֆեսիոնալ դաշնակահար-երգիչ է` հարուստ երգացանկի առատությամբ: Երգը նրա ուժն է, երգը նրա կյանքն է, երաժշտությամբ  զբաղվում է  արդեն 47 տարի: Նկարահանվել է երաժշտական հեռուստատեսային բազմաթիվ նախագծերում, թողարկել է մի քանի ալբոմ:  Նվագում ու երգում է ամենուր՝ համերգասրահներում ու տանը, փողոցներում, կայարաններում, ամենուր որտեղ երաժշտական գործիք կա: Արիստակեսը պատիվ է ունեցել երգել Հայաստանի պետական ​​օրհներգը «Մեր հայրենիք»-ը, 2005թ. մարտի 30-ի Նիդերլանդներ-Հայաստան ֆուտբոլային հանդիպումից առաջ՝ Էյնդհովենի մարզադաշտում: Բազմաթիվ երգերի ու ստեղծագործությունների հեղինակ է:

Հոդվածը նիդերլանդերեն լեզվով է, ԵՄ “Solidarity orps” նախագծի շրջանակներում գրվել է «Նիդերլանդական օրագրի» համար, հեղինակ՝ ԹԱԼԻՆ ՀԱԿՈԲ

https://youtu.be/S2t-sgfYhUQ



Wednesday, 23 June 2021

,,Tweede Kamer wil geen koning of minister bij EK-duel Oranje in Bakoe,,

Հայ գերիների հարցը Նիդերլանդացի խորհրդարանականների ուշադրության կիզակետում



Ներկայացուցիչների պալատը (խորհրդարանը) կարծում է, որ ոչ մի կառավարական պատվիրակություն չպետք է մեկնի Բաքու Ադրբեջան, եթե Նիդերլանդները հասնի Եվրոպայի ֆուտբոլի առաջնության քառորդ եզրափակիչ: Այս նպատակով ChristenUnie-ի և GroenLinks- ի առաջարկը չորեքշաբթի ստացել է մեծամասնության աջակցությունը:

Նարնջագույնների թիմը նախ կիրակի օրը կանցկացնի 1/8 եզրափակիչի խաղը  Հունգարիայի Բուդապեշտ  քաղաքում (Չեխիայի հետ-ծանոթ. Ն.O): Այս խաղում Նիդերլանդական իշխանություններից  կամ թագավորական ընտանիքից պատվիրակություն չի լինի:  Նախօրոք օրակարգում նման հարց դրված չի եղել:

Եթե ​​«Նարնջագույնը» հաղթի այս խաղում, նրանց հաջորդ խաղը կլինի Ադրբեջանում: Անցյալ տարի այդ երկիրը պատերազմ սկսեց Հայաստանի հետ Լեռնային Ղարաբաղում: Ադրբեջանը մինչ այժմ պահում է շուրջ երկու հարյուր հայ զինվորների որպես ռազմագերիներ, ինչը ռազմական օրենքների կոպիտ խախտում է, հայտնում են ChristenUnie- ն և GroenLinks- ը: Խորհրդարանում մեծ համակրանք կա Հայաստանի հանդեպ:

23.06.2021



 Նիդերլանդացի խորհրդականները դեմ են Նիդերլանդների ֆուտբոլի հավաքականի 1/4 եզրափակիչ դուրս գալու դեպքում խաղի դիտման համար պատվիրակություն ուղարկել Բաքու: Հայտարարության մեջ այն միտքն է հայտնվում, որ նկատի պետք է ունենալ պատերազմի ընթացքում և հետո  հրադադարի ու այլ պայմանագրերի խախտումները, Ադրբեջանում դեռեւս շարունակվում են պահվել պատերազմի ավելի քան 200 հայ գերեներ, պետք է հաշվի առնել ռազմաավարի այգու խայտառակ գոյությունը, հայ զինվորների սաղավարտների, հանդերձների  ու մանիկենների ցուցադրությունը: 

Ադրբեջանում տիրող քաղաքական-ռազմական իրավիճակին նայելով, խորհրդականները Նիդերլանդների կառավարությանը խնդրել են Բաքու չուղարկել կառավարական պատվիրակություն, եթե  ստացվի այնպես, որ Նիդերլանդների հավաքականը մեկնի Բաքու խաղալու: 


Mato Hakhverdian

FAON thanks 🇳🇱Parliament for calling up the🇳🇱 government not to visit #EURO2020 quarter finals in #Baku #Azerbaijan, if🇳🇱team qualifies, by voting for motion by Tom van der Lee & Gert-Jan Segers in Tweede Kamer referring to Trophy Park & #Armenian POWs in #Baku.
Here is the machine translation of the text of the motion:
"Noting that in violation of the cease-fire agreement and international law of war after the 40-day war in Nagorno-Karabakh at the end of 2020, more than 200 Armenian prisoners of war are still being held in Azerbaijan, among other places also in Baku, and that there is also a "Trophy park" in Baku with, among other things, the helmets of fallen Armenians;
In view of the political-military situation in Azerbaijan, requests the government not to send a governmental delegation to Baku if the Dutch national team comes to play there."
*** *** ***
The attached motion was submitted on 22 June in Dutch Parliament by Mr. Segers (Christian Union faction) and Mr. vd Lee (Left Green faction). The motion requests the government not to send an official delegation to Baku for EURO-2020 Football Championship, in case Dutch national team will reach quarter finals. Here is the machine translation of the text of the motion: 

"Noting that in violation of the cease-fire agreement and international law of war after the 40-day war in Nagorno-Karabakh at the end of 2020, more than 200 Armenian prisoners of war are still being held in Azerbaijan, among other places also in Baku, and that there is also a "Trophy park" in Baku with, among other things, the helmets of fallen Armenians;

In view of the political-military situation in Azerbaijan, requests the government not to send a governmental delegation to Baku if the Dutch national team comes to play there."

The criminal, corrupt & dictatorial #Azerbaijani regime uses international sport events to sportswash #AzeriWarCrimes & human rights abuses. #FreeArmenianPOWs



The Hague, #netherlands 🇦🇲 🇳🇱
at Dutch Parliament.
⚠️ Protests of the forth edition of the GLOBAL action to liberate Armenian prisoners of war.

-------------

Bij winst Oranje in achtste finale: 'Geen ministers bij wedstrijd in Azerbeidzjan'

22 juni 2021 16:49Aangepast: 22 juni 2021 17:36

De ChristenUnie en GroenLinks in de Tweede Kamer willen niet dat leden van het kabinet naar Azerbeidzjan gaan als het Nederlands elftal daar de kwartfinale van het EK speelt. De partijen willen dat niet vanwege de politiek-militaire situatie in dat land. Om in Azerbeidzjan te spelen, moet Oranje nog wel eerst de achtste finale winnen in Boedapest.

Het is nog niet bekend tegen welk team Nederland op 27 juni in de Hongaarse hoofdstad Boedapest moet voetballen. De kwartfinale in de hoofdstad van Azerbeidzjan, Bakoe, wordt op 4 juli gespeeld.

Miniatuurvoorbeeld
 
Lees ook:

Ongeslagen Oranje met veel vraagtekens richting achtste finales

Azerbeidzjan en Armenië voerden eind vorig jaar iets langer dan een maand oorlog over de regio Nagorno-Karabach. In november werd er een staakt-het-vuren afgekondigd, waar Russische troepen toezicht op houden.

Krijgsgevangenen

GroenLinks en de ChristenUnie vragen in de Kamer nu aandacht voor de situatie in Azerbeidzjan, waar nog meer dan 200 Armeense krijgsgevangenen worden vastgehouden, en wil daarom niet dat er een afvaardiging van de regering naar het land wordt gestuurd.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: "Het zou totaal misplaatst zijn als vertegenwoordigers van de Nederlandse regering binnenkort bij een EK-wedstrijd naast president Aliyev zouden gaan zitten. Azerbeidzjan maakt zich op dit moment schuldig aan oorlogsmisdaden en houdt Armeense krijgsgevangenen vast. Van dat soort misdragingen moeten vertegenwoordigers van de Nederlandse regering zich verre houden, zeker tijdens een EK."

"Het vasthouden van ruim tweehonderd Armeense krijgsgevangenen is in strijd met het internationaal oorlogsrecht", zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. "Het sturen van een regeringsdelegatie naar een EK-wedstrijd in Bakoe vinden wij ongepast en een verkeerd signaal."

ԱՂԲԱՀԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ՆԻԴԵՐԼԱՆԴՆԵՐՈՒՄ

Նիդերլանդներում մաքրությանը առանձնահատուկ են վերաբերվում.
Մարդիկ էլ մաքրությունը պահում են նաև իրենց տնից դուրս, հակառակ դեպքում կարող են լուրջ տուգանքներ ստանալ։ Չնայած հոլանդացիները շատ օրինապահ են ու եթե կա օրենք (իսկ օրենք ամեն ինչի համար կա), բոլորին ստիպում են պահել այն:

Անգամ մեքենան բակում լվանալու համար հատուկ նյութեր են հարկավոր, որ չեն վնասում միջավայրը, չեն քայքայում ասֆալտը։
Մաքրության օրեր կան, երբ մաքրվում, լվացվում են փողոցները, մշակվում է շրջակա լանդշաֆտը։
Նիդեռլանդներում չես հանդիպի դրսում արևածաղիկ "չռթող-թափող", իր բակի աղբը մյուսի բակ լցնող կամ գցած ծամոններ, որ կոշիկիդ ա կպչելու։ Երանի մեր երկրում էլ դրանք վերանան ու մաքրություն պահելը դառնա մեր էությունը։