The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր

The Netherlands Diary/Նիդ.օրագիր
The Netherlands Diary

Monday, 15 March 2021

VERKIEZINGEN 2021 Nederland

Նիդերլանդներում 2021 թ. խորհրդարանական ընտրությունների մասին
Վեց հարց ու վեց պատասխան


Door Inge Drost
Secretaris FAON

Ի վերջո մեր հայրենակիցները, ո՞ր կուսակցությանը տան իրենց նախապատվությունը:
Հոլանդահայ կազմակերպությունների ֆեդերացիան (FAON) ընտրել է վեց ամենահաճախ տրվող հարցերը, դրանց պատասխանել է կազմակերպության քարտուղար, իրավաբան Ինգա Դրոստը:
Հարց ու պատասխաններն անպայման կօգնեն ձեզ ճիշտ կողմնորոշվել ու ազատ քվեարկություն կատարել, որին մասնակցելը քաղաքացիական դիրքորոշման ու ազատ կամքի արտահայտություն է:
Vraag 1
Ik wil graag stemmen op een partij, die actief onze rechten als Armeniërs bepleit.
Waar moet ik op stemmen? Wat adviseer jij uit jouw ervaring als pleitbezorger namens de FAON van de Armeense zaken in Den Haag?
Antwoord
Vooraf: de FAON is onafhankelijk en zal zeker geen stemadvies geven.
Wij spreken dan ook met alle relevante partijen, spreken hen aan, ook als we van bepaalde partijen niet direct actie verwachten. Maar meer en directer is er uiteraard contact met partijen, die zich bewezen hebben voor de Armeense aangelegenheden. Dat is nodig, omdat het dan altijd om het vervolg gaat: wat is de juiste informatie, hoe kun je bepaald iets het beste aanpakken, in welke bewoordingen, hoe en wanneer.
Vraag 2
Is het beter op een partij te stemmen of op een persoon?
Antwoord
Ik raad iedereen aan allereerst een partij te kiezen. Ben je links of rechts, zoek liefst een partij die ook wat algemene punten betreft een beetje bij je past. Op “one issue” te kiezen is niet altijd het beste. Kijk bijv. vanuit welke gedachte een partij bepaalde dingen doet. Dit om teleurstellingen te voorkomen. De lijn van de partij bepaalt uiteindelijk hoe de partij ook in de toekomst zal optreden. Dus stem allereerst op een partij. Daar gaat je stem immers heen.
Als je een partij gekozen hebt, kun je natuurlijk overwegen een z.g. voorkeursstem uit te brengen om een bepaald persoon te steunen en niet zoals meestal de nr. 1.
Vraag 3
Als het er dan toch om gaat, welke partijen zich met name inspannen voor de Armeense zaken, welke partij je wilt “belonen”, welke zijn dat dan?
Antwoord
Als we objectief kijken hoe partijen zich de afgelopen decennia met name sinds 2017 tegenover Armeense zaken hebben opgesteld, komen er 3 partijen het meest in beeld, wat terug te zien is in de namen van de Kamerleden als opstellers en indieners van moties. Koploper is daarbij ongetwijfeld de ChristenUnie met Joël Voordewind, zo wordt dat sinds de Motie Rouvoet ook in de politiek zelf gezien. Maar ook SP met Sadet Karabulut en CDA met Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt kwamen regelmatig met inbreng in debatten en moties. Het is niet altijd zwart-wit, vaak werken ze ook samen en mede-ondertekenen elkaars moties. Het resultaat van liefst 13 aangenomen moties in 2020 over Nagorno Karabach is dan ook een resultaat dat ook gezamenlijk is bereikt.
Vraag 4
Kun je een paar voorbeelden noemen van moties?
Antwoord
De afgelopen jaren was Voordewind/CU indiener van alle moties over de erkenning van de Armeense genocide, die over het vestigen van een ambassade in Jerevan, en vele moties rond de oorlog in Nagorno Karabach, o.m. over staakt-het-vuren, aanspreken Turkije, wapenleveranties Turkije, definitieve regeling status van Nagorno Karabach. Van Helvert/CDA diende moties in wat betreft onderzoek buitenlandse inmenging, onderzoek naar oorlogsmisdaden, sancties tegen Azerbeidzjan, humanitaire hulp en krijgsgevangenen. Karabulut/SP diende o.m. moties in over de rol van Turkije en over persoonsgerichte sancties tegen de verantwoordelijke leiders in Turkije en Azerbeidzjan.
Daarnaast kon daarbij op veel andere partijen in het algemeen gerekend worden, als het op stemmen aankwam: met name SGP, PVV, GL, PvdD. In het algemeen kunnen we overigens op steun rekenen in een breed deel van de Kamer, waartoe geleidelijk ook D66 en PvdA steeds meer gerekend kunnen worden. Voor de laatste motie Voordewind (2021), die de regering expliciet erkenning van de Armeense genocide vroeg, stemden zoals bekend zelfs alle partijen, dus ook de VVD, voor, en was alleen nog Denk tegen.
Vraag 5
Als ik een voorkeurstem wil uitbrengen, zie ik dat Joël Voordewind en Sadet Karabulut zich niet herkiesbaar hebben gesteld, en niet op de lijst staan. En Martijn van Helvert staat vrij laag op de lijst en kan alleen met voorkeursstemmen worden gekozen.
Antwoord
Een stem op een bepaalde partij is vaak ook een blijk van waardering naar wat een partij de afgelopen tijd gedaan heeft. Het feit dat Voordewind en Karabulut uit de Kamer gaan, mag m.i. geen rol spelen bij de keuze voor een partij, want nieuwe Kamerleden zetten hun werk en de bestaande relaties voort. Denk bijv. aan de André Rouvoet van de ChristenUnie, van de eerste erkenning van de genocide in 2004, wiens werk werd voortgezet door Tineke Huizinga-Heringa en later door Joël Voordewind. Denk bijv. ook aan Harry van Bommel van de SP, wiens werk werd voorgezet door Sadet Karabulut. Hoe groter een partij, hoe meer die kan betekenen, dat geldt voor al deze 3 en voor alle partijen.
Laatste vraag 6
En op wie ga je zelf dan stemmen?
Antwoord
Ja, dat ga ik hier niet zeggen. Iedereen is vrij en moet zelf beslissen, en ik wil met mijn keuze zelfs de schijn vermijden dat ik mensen een bepaalde kant op zou willen duwen. Maar als iemand nog vragen heeft, bijv. over moties, of stemgedrag van partijen, stuur maar op via info@faon.nl.
Նկարում ձախից` պատգամավորներ` Joël Voordewind, Soerd Soerdsma, Martijn van Helvert, Pieter Omtzigt, դեսպան` Tigran Balayan, պատգամավոր` Sven Koopmans, FAON-ի ներկայացուցիչներ` Inge Drost և Մաթո Հախվերդյան։ Մեր դեսպանի շնորհակալությունը Երևանում Նիդերլանդական դեսպանատուն բացելու համար կատարված աշխատանքների համար (արխիվային լուսանկար 2020թ.)։

Արդեն մարտի 17-ին ընտրելու իրավունք ունեցող Հոլանդիայի քաղաքացիները, իսկ հավանաբար դրանց մեջ եք նաև դուք՝ հազարավոր ծագումով հայեր, կարող եք մասնակցել Նիդերլանդների խորհրդարանի ընտրություններին: Այն տեղի է ունենում յուրաքանչյուր 4 տարին մեկ (վերջինը 2017թ.), կամ ավելի հաճախ, եթե կաբինետը հրաժարական տված լինի և լուծարվի, արդեն պատմել ենք դրանց մասնակցող կուսակցությունների կազմի մասին: Ներկայացուցիչների պալատը (Tweede Kamer) բաղկացած է 150 անդամից: Ներկայացուցիչների պալատի հիմնական խնդիրներն են` կառավարության աշխատանքի վերահսկում և նոր օրենքների ընդունում: Կառավարությունը (բաղկացած վարչապետից, նախարարներից և պետքարտուղարներից) չի ընտրվում: Ներկայացուցիչների պալատի ընտրությունից հետո քաղաքական կուսակցությունները բանակցում են կոալիցիա ստեղծելու համար, որն ունի Ներկայացուցիչների պալատի մեծամասնության աջակցությունը:

No comments:

Post a Comment