Dit jaar herdenken we Hrant Dink met berichten en foto’s.
14 jaar geleden werd hij in Istanbul bruut vermoord.
Helaas is zijn wijze inzet voor verzoening niet geslaagd, en het lag niet aan hem.
Nog altijd denken we met groot respect aan zijn woorden, aan zijn persoon. Voor zijn optreden kreeg hij 18 november 2006 in Den Haag de Oxfam Novib Pen Award uit handen van de toenmalige Haagse burgemeester Wim Deetman.
Hij ontmoette er ook leden van de Armeense gemeenschap, waarbij hij werd herenigd met schoolgenoten uit Istanbul. In de avond bezocht hij de Vereniging Abovian.
Net als overal was zijn dood een grote schok en zoals steeds meer blijkt, een groot verlies voor Armeniers wereldwijd, uiteraard in Turkije, waar spontaan niet alleen Armeniers , maar ook tienduizenden Turken en Koerden de straat opgingen. De borden “wij zijn allemaal Hrant Dink waren veelzeggen.
Ook op het Plein in Den Haag werd (door FAON samen met andere organisaties) meteen een demonstratie georganiseerd, met sprekers o.a. van Kamerleden van verschillende partijen van Armeense en andere organisaties.
Nog elk jaar organiseert de FAON een bijeenkomst gewijd aan Hrant Dink, zoals in 2019 en 2020 in het IIRE (International Institute for Research and Education) in Amsterdam, waar steeds sprekers vanuit verschillende invalshoeken worden uitgenodigd, waarbij de situatie in Turkije toen en nu wordt besproken.
Dit jaar kunnen we wegens corona uiteraard niet bij elkaar komen, maar ieder voor zich zal zijn eigen herinneringen aan de persoon, de ideeën en de droom van Hrant Dink gedenken.
Mato Hakhverdian
-------------------
Fourteen years ago Hrant Dink was assassinated in Turkey. He was the voice of peace and a bridge between Turks and Armenians. He was our inspiration to make the documentary series Blood Brothers in 2015. Even if they kill all Hrant's from this world,humanity and liberty will never perish. Heroes are made by the paths they choose, not the powers they are graced with. So that's why you are my hero Ahparig!
And heroes never die.....
Sinan Can
###
Op 14 juni 2017 organiseerden Janna Khatschatrian, Laura Avetisyan van Stichting Menua en Aram Yilan de voorpremière van de Amerikaanse historische drama, The Promise. Deze film gaat over de Armeense Genocide van 1915 en is geregisseerd door Terry George.
Dit was een bijzondere avond omdat de geinteresseerden in de gelegenheid werden gesteld om de film vòòr de Nederlandse première van 15 juni te bekijken. De film werd ook bijgewoond door prominente gasten. De organisatoren waren vereerd om Sinan Can (journalist, programmamaker), Ara Halici (acteur), Ugur Ungor (geschiedkundige), Anthonie Holslag (sschrijver, docent), Dirk Roodzant (docent) en Hayr Surp Aren Shaheenian (Armeens Apostolische Kerk) te mogen ontvangen.
Het doel van de organisatoren was om de tragische historische gebeurtenissen van 1915 onder de aandacht te brengen. De film bracht dan ook zeer emotionele gevoelens teweeg; iedereen was ontroerd.
Na afloop werden de filmbezoekers uitgenodigd om de film na te bespreken onder genot van een hapje en een drankje in het Grolsch Cine Café. Tevens werden de gasten in de gelegenheid gesteld om hun bevindingen te delen door middel van korte interviews.
Achtergrond informatie over de film:
The Promise is geheel onafhankelijk gefinancierd door wijlen Kirk Kerkorian. Hij stichtte Survival Pictures met als doel om bewustzijn te creëren over de Armeense Genocide. Hij wilde een episch liefdesverhaal gelijk aan Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago, en Casablanca.
Synopsis:
Tijdens de laatste dagen van het Ottomaanse Rijk ontwikkelt zich een driehoeksverhouding tussen de briljante medicijnenstudent Michael, de mooie Ana en haar vriend; de Amerikaanse journalist Chris. In hun vlucht voor onrust en gevaar tussen de volkeren in hun land is liefde de enige houvast en vinden ze steun bij elkaar.
Stichting Menua
No comments:
Post a Comment