Հոկտեմբերի 1-ին Նիդերլանդներ Մեծի Տանն Կիլիկիո կաթողիկոս Արամ Ա-ի այցելության կապակցությամբ Հայաստանի և Նիդերլանդների դեսպանությունների նախաձեռնությամբ՝ Լիբանանի դեսպանի կեցավայրում տեղի ունեցավ ընդունելություն, որին ներկա էին Հաագայում հավատարմագրված դեսպաններ, Արևմտյան Եվրոպայում հայ առաքելական եկեղեցու պատվիրակ Խաժակ արքեպիսկոպոս Բարսամյանը, Կաթոլիկ եկեղեցու Ուտրեխտի արքեպիսկոպոսը, Նիդերլանդներում գործող կրոնական կազմակերպությունների ղեկավարներ, Նիդերլանդների ԱԳՆ բարձրաստիճան պաշտոնյաներ, որոնց թվում Կրոնի և հավատքի հատուկ բանագնաց, աստվածաբան Յոս Դոումանը(Jos Douma), հայ առաքելական եկեղեցիների խորհուրդների անդամներ։
Ողջունելով Արամ կաթողիկոսին և ներկաներին Հայաստանի և Լիբանանի դեսպաններ Տիգրան Բալայանն ու Աբդել Սատար Իսան կարևորեցին միջոցառման իրականացումը՝ նշելով, որ բարձրաստիճան հոգևորականը ներկայացնում է Հայ առաքելական եկեղեցին և Լիբանանն իր բազմազանությամբ։
Հայաստանի դեսպանը իր խոսքում ընդգծեց, որ հայ ժողովուրդը երախտապարտ է լիբանցիներին Հայոց ցեղասպանությունից փրկված հայրենակիցներին օթևան տալու, հաստատվելու և ազգային վերելքի համար նպաստավոր պայմաններ ապահովելու համար՝ խորհրդանշական համարելով, որ այդ ամենի արդյունքում 1930թ. Մեծի տանն Կիլիկո կաթողիկոսությունը հաստատվեց Անթիլիասում։
Շնորհակալություն հայտնելով միջոցառման համար համար՝ Արամ Ա-ն՝ շեշտեց, որ Լիբանանի և Հայաստանի և դեսպանների կողմից համատեղ միջոցառման կազմակերպումը խորհրդանշում է երկու երկների փոխկապակցվածությունը, գործընկերությունն ու խաղաղսեր առաքելությունը։
Ընդունելության մասնակիցներին մատուցվեց հայկական գինի և լիբանանյան ուտեստ։
Zijne Heiligheid Aram I, het hoofd van de Armeens-apostolische Kerk (Catholicos) van Cilicië, is in Nederland. Morgen, 2 oktober houdt hij op uitnodiging van de Oud-Katholieke Kerk een publiekslezing in Utrecht. De catholicos zal spreken over de uitdagingen voor christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten.
Als voormalig moderator van de Wereldraad van Kerken heeft Aram I een enorme ervaring opgebouwd in de interreligieuze dialoog en het oecumenische werk aan vrede en verzoening. Op dit moment bekleedt hij functies in de Raad van Kerken van het Midden-Oosten.
In zijn lezing bespreekt Aram I de situatie van christenen in het Midden-Oosten en benadrukt hij hun maatschappelijke bijdrage in heden en verleden. Hij zal ingaan op de problemen die christenen in het Midden-Oosten ervaren, gezien hun minderheidspositie, groeiende emigratie en grotere politieke druk.
Volgens de in Libanon residerende kerkleider hebben kerken de plicht om lokaal te werken aan een vreedzaam en respectvol samenleven met de islam. Hij roept westerse politici en christenen en moslimleiders in het Midden-Oosten op te pleiten voor een blijvende christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten.
Catholicos Aram komt naar Nederland voor een officiële ontvangst door de oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen. De oud-katholieke kerken van de Unie van Utrecht voeren al enige jaren vriendschappelijke bilaterale gesprekken met de Armeense Kerk.
De lezing op 2 oktober, getiteld The Challenges Facing the Christian Communities in the Middle East, start om 20.00 uur in congrescentrum In de Driehoek. Belangstellenden zijn welkom voorafgaande aan de lezing om 19.00 uur de oecumenische vespers in de Sint-Gertrudiskathedraal mee te vieren.
Het Catholicaat van Cilicië is een eigenstandige kerk, behorend tot de Armeens-apostolische Kerk. Zij ontstond toen in de elfde eeuw vele Armeniërs op de vlucht waren geslagen voor oprukkende Turken en Mongolen. Aan de mediterrane kust stichtten zij in 1080 een nieuw koninkrijk: Ciliciaans Armenië of Cilicië geheten, met als hoofdstad Tarsus, de plaats waar de apostel Paulus vandaan kwam. In 1375 werd dit christelijk rijk echter onder de voet gelopen door islamitische Mammelukken.
Het Catholicaat moet worden onderscheiden van het Patriarchaat van Cilicië van de Armeens-katholieke Kerk.
Vandaag was de catholicos op uitnodiging van de Libanese en Armeense ambassadeur al in Nederland op een receptie bij de ambassade van Libanon in Den Haag.
De Armeense ambassadeur Z.E. Tigran Balayan dankte tijdens zijn speech de Libanese ambassadeur Z.E. de heer Abdel Sattar Issa en het Libanese volk voor de nauwe betrekkingen tussen beide naties en in het bijzonder de opvang en steun van de vele Armeense vluchtelingen tijdens de genocide op de Armeniërs aan het begin van de 20e eeuw. In het huidige Libanon wonen ongeveer 150.000 Armeniërs.
Speciaal overgevlogen vanuit Rome was ook de nieuwe aartsbisschop Z.H.E. Khajag Barsamian. (Legaat van de Armeens-apostolische kerk in West-Europa)
Tal van diplomaten, geestelijke en vertegenwoordigers van Armeense en christelijke organisaties waren ook aanwezig. Allen werden getrakteerd op Libanees eten en Armeense wijn.
No comments:
Post a Comment